FMI: Planul de austeritate al Greciei este insuficient

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 11:04
1146 citiri
FMI: Planul de austeritate al Greciei este insuficient
FMI

Fondul Monetar International considera actualul plan de restructurare elen insuficient pentu a rezolva problema datoriei suverane a tarii, programul de masuri de austeritate fiind nefunctional si necesitand modificari.

In viziunea FMI, exista trei solutii posibile pentu Grecia: introducerea de noi masuri de austeritate, o anulare a peste 50% din datoria detinuta de investitorii privati sau o sustinere mai mare din partea UE, conform NewsIn.

Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.

Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.

UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna aceasta vor conchide ca tara nu a implementat masurile de austeritate promise si reformele economice.

Pachetul de salvare convenit in 2010 prevedea initial ca o transa in valoare de 10 miliarde de euro sa fie platita in martie, dar termenul a fost amanat pentru iunie, dupa ce si plata ultimei transe a fost amanata, din cauza progreselor insuficiente facute de Atena.

Atena este supusa la presiuni sa respecte conditiile impuse, in conditiile in care va trebui sa le achite in martie creditorilor datorii in valoare de 14,4 miliarde de euro.

De asemenea, incearca sa finalizeze un acord cu creditorii privati privind o anulare partiala a datoriei suverane.

Al doilea pachet de salvare, convenit in octombrie de liderii UE, poate fi implementat dupa ce Grecia va finaliza negocierile cu creditorii straini. Institutul International de Finante a anuntat saptamana aceasta ca s-au inregistrat progrese in discutii.

#grecia criza, #grecia austeritate, #masuri austeritate, #plan austeritate, #FMI Grecia , #Grecia