FMI isi reduce contributia la ajutorul financiar pentru Grecia

Duminica, 11 Martie 2012, ora 14:00
1259 citiri
FMI isi reduce contributia la ajutorul financiar pentru Grecia

Fondul Monetar International (FMI) va contribui la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, cu 18 miliarde de euro, in timp ce la precedentul program financiar, de 110 miliarde de euro, a asigurat 30 de miliarde de euro.

Suma de 18 miliarde de euro reprezinta 14% din pachetul financiar actual, in timp ce in 2010 angajamentul Fondului a avut o pondere de 27% in pachetul total, potrivit Bloomberg.

"FMI incearca sa pastreze un echilibru dificil intre a ramane implicat in pachetul de salvare a Greciei si limitarea propriei expuneri", a spus Eswar Prasad, fost oficial FMI si cercetator la organizatia nonprofit Brookings Institution dinWashington.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca intentioneaza sa recomande board-ului aprobarea unui ajutor financiar de 28 miliarde de euro pentru Grecia. Suma include insa 9,8 miliarde de euro din contributia la pachetul financiar anterior, de 110 miliarde de euro.

Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, care se imprumuta prin vanzari de obligatiuni pentru a obtine banii destinati Greciei, va trebui sa asigure restul fondurilor, de 112 miliarde de euro.

Grecia a anuntat vineri ca a reusit sa obtina acordul a suficienti creditori privati pentru a derula cea mai mare restructurare de datorie suverana din istorie.

Reducerea datoriilor catre investitorii privati ce detineau obligatuni ale statului elen a fost o conditie pentru avizarea de catre liderii europeni a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro.

Ministrii de Finante din zona euro au convenit vineri ca Grecia a indeplinit conditiile pentru pachetul financiar de 130 de miliarde de euro si au aprobat fonduri de 35,5 miliarde de euro necesre procesului de restructurare a datoriei.

#ajutor FMI Grecia, #faliment grecia, #criza financiara Grecia, #datorie publica Grecia , #Grecia