Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Grecia a facut progrese, obiectivul major este revenire la crestere

FMI: Grecia a facut progrese, obiectivul major este revenire la crestere


Grecia a facut progresesi a parcurs un drum lung pentru redresarea finantelor publice, dar provocarea majora este revenirea la crestere economica, potrivit Fondului Monetar International, transmite AFP.

In afara progreselor realizate de Grecia pentru depasirea problemelor si eforturile de redresare a economiei, FMI noteaza necesitatea de continuare a reformelor structurale si de restabilire a increderii, care sa sustina cresterea, prin investitii.

"Revenirea la crestere este o conditie prealabila pentru reusita Greciei", se arata intr-un raport al FMI, realizat dupa misiunea FMI si a reprezentantilor Uniunii Europene din luna aprilie.

La incheierea misiunii, creditorii Greciei, respectiv UE si FMI, au furnizat o transa de imprumut de 2,8 miliarde de euro, care era blocata din martie.

In cazul in care Grecia va obtine un excedent primar al bugetului de stat, care exclude serviciul datoriei de stat, Grecia poate solicita o reducere suplimentara a datoriilor, dupa doua operatiuni de acest tip efectuate deja in 2012.

Cele doua operatiuni au redus datoria tarii la 156,9% din PIB, dar aceasta urmeaza sa urce anul viitor la 190% din PIB, conform estimarilor.

Guvernul elen s-a declarat hotarat sa obtina cu orice pret un excedent bugetar primar in acest an, pentru a putea solicita creditorilor internationali o noua restructurare a datoriei.

FMI s-a declarat deja in favoarea unei restructurarii datoriei, dar Germania, unde in acest an vor avea loc alegeri generale, este impotriva.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1026 ori