Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Datoria publica a Greciei ajunge in 2013 la nivelul record de 171% din PIB

FMI: Datoria publica a Greciei ajunge in 2013 la nivelul record de 171% din PIB


In 2012 si 2013, deficitul bugetar al Greciei va fi mai mic, iar datoria publica va fi mai ridicata decat s-a estimat in aprilie, conform unui raport al Fondului Monetar International.

Anul acesta deficitul va scadea la 7% din PIB, fata de 7,2% cat prognoza FMI in aprilie, iar anul viitor deficitul va fi de 2,7% din PIB, fata de 4,6% estimat anterior, transmite site-ul ekatherimi.com.

In schimb, datoria Greciei va ajunge la 162,6% din PIB in 2012, fata de 153,2% din PIB cat prognoza FMI in aprilie, iar anul viitor va atinge nivelul record de 171% din PIB, fata de 160,9% estimat anterior.

Recesiunea din Grecia va fi mai accentuata decat era prognozat, cea mai recenta estimare anuntand un recul de 6,7% din PIB, fata de 4,5% prevazut de Banca Centrala a Greciei in urma cu doua luni, si de 2,8% votat initial in bugetul de stat, a declarat in 3 iulie ministrul adjunct de finante, Christos Staikouras.

Potrivit unui studiu al Centrului de planificare si cercetari economice (Kepe), scaderea PIB a fost in primul trimestru de 6,5%, in cel de-al treilea va fi de 9,1%, iar pe intregul an de 6,7%, a aratat ministrul grec, amintind ca in martie rata somajului a atins 22%.

Grecia inregistreaza al cincilea an consecutiv de recesiune, inceputa prin criza bancara din 2008 si agravata din 2010, anul declansarii crizei datoriei, care a obligat Atena sa recurga la imprumuturi internationale acordate de UE, BCE si FMI.

Noul guvern de coalitie, condus de conservatorul Antonis Samaras, s-a angajat sa continue reformele prevazute in planul de asanare a economiei dictat de UE si FMI, cerand, in acelasi timp, "schimbari care sa favorizeze cresterea".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1182 ori