Europenii se mobilizeaza pentru a veni in sprijinul Greciei

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 17:39
1465 citiri
Europenii se mobilizeaza pentru a veni in sprijinul Greciei

Ministrii de finante din zona euro discuta miercuri despre situatia din Grecia, iar sefii de stat din UE se vor reuni joi pentru a evalua problemele din Grecia, in conditiile in care planul de sustinere financiara a statului elen, aflat intr-o grava criza bugetara, prinde tot mai mult contur, informeaza NewsIn.

Reuniunea are loc cu o zi inainte de summit-ul sefilor Uniunii Europene (UE), care va discuta tot situatia Greciei, relateaza AFP.

In prezent, nu exista un acord cu privire la un plan de sustinere a Greciei, aflata in plina framantare privind amploarea deficitelor, care provoaca temeri legate de posibilitatile Atenei de a se imprumuta pe pietele externe, a spus o sursa diplomatica europeana, care a preferat sa nu-si dezvaluie identitatea.

Totusi, semnalele privind crearea unui mecanism de sustinere a Greciei sunt tot mai multe. De altfel, un oficial german a precizat ca in cadrul guvernului Germaniei au loc pregatiri pentru un astfel de plan de sustinere.

Ajutorul ar putea consta in imprumuturi bilaterale ale unor tari din zona euro catre Grecia. Mai este avuta in vedere posibilitatea eliberarii in avans de catre UE a subventiilor pentru statul elen, insa nu este sigur daca un anunt in acest sens va putea fi facut joi.

"Este un subiect complicat, pentru ca daca incepem sa aratam ca ne panicam spunand ca vom ajuta Grecia, pietele vor specula mai mult", a spus o sursa guvernamentala de rang inalt, care a adaugat ca va exista un document comun referitor la Grecia, la finalul summitului.

Aceasta a mai spus ca trebuie indepartata ideea unei interventii a Fondului Monetar International pentru Grecia, "care ar fi umilitoare pentru UE".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europeni, #grecia, #zona, #euro , #Grecia