Emisiunea de obligatiuni a Greciei a fost suprasubscrisa de 3 ori

Joi, 04 Martie 2010, ora 23:07
1469 citiri
Emisiunea de obligatiuni a Greciei a fost suprasubscrisa de 3 ori

Emisiunea de obligatiuni de 5 miliarde de euro lansata de Grecia, considerata un test al capacitatii tarii de a se finanta pe pietele private, s-a bucurat de succes, in conditiile in care investitorii au suprasubscris oferta de trei ori, iar randamentele solicitate sunt sub estimari, potrivit AFP.

Astfel, o sursa citata de AFP a precizat ca cererea a atins 15 miliarde euro, iar randamentul mediu a fost in jur de 6,4%, usor sub cel preconizat de guvernul de la Atena. "Grecii au lansat aceasta emisiune chiar si fara a astepta un eventual plan (de sprijin) franco-german de care se vorbea.

Aceasta da din nou incredere pietei si reface credibilitatea", a apreciat Nordine Naam, strateg la banca franceza Natixis. Grecia se confrunta de cateva luni cu o criza financiara fara precedent, care a ingreunat considerabil conditiile de imprumut pentru Grecia.

Sub presiunile Uniunii Europene, guvernul socialist de la Atena a anuntat miercuri noi masuri drastice de austeritate, pentru a face economii bugetare suplimentare de 4,8 miliarde euro. Grecia are nevoie sa imprumute 54 miliarde euro in acest an si a reusit sa obtina pana acum 13 miliarde euro.

Principalul pericol vine din faptul ca in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia. Potrivit unei surse citate saptamana trecuta de Wall Street Journal, cel mai bun moment pentru emisiunea de obligatiuni era dupa aparitia unor vesti pozitive despre Grecia.

Or, aceste vesti bune au constat tocmai in anuntul noilor masuri de auteritate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emisiune, #obligatiuni, #grecia , #Grecia