Elvetienii vor permite impozitarea conturilor grecilor

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 13:08
1355 citiri
Elvetienii vor permite impozitarea conturilor grecilor
Foto: The Guardian

Grecia si Elvetia au demarat negocierile in legatura cu impozitarea conturilor secrete elvetiene ale cetatenilor greci, pe fondul unor intelegeri similare pe care Elvetia le-a incheiat cu alte tari.

"Berna si Atena lucreaza la incheierea cat mai rapida a unei intelegeri privind regularizarea activelor nedeclarate din Elvetia si introducerea pe viitor a unui impozit cu retinere directa pentru Grecia", a anuntat guvernul elvetian, potrivit The Wall Street Journal.

O intelegere fiscala intre cele doua tari ar putea sa ajute Grecia in lupta cu evaziunea fiscala, care ii costa anual pe grecii afectati de criza aproximativ 28 de miliarde de euro, conform unui studiu realizat de Margarita Tsoutsoura din cadrul University of Chicago's Booth School of Business.

"Lista Lagarde"

In ultimele saptamani, guvernul elen s-a confruntat cu un scandal privind o controversata lista cu 2.000 de cetateni greci care ar detine conturi in Elvetia. Se pare ca acestia s-ar afla printre cei 24.000 de clienti HSBC, ale caror nume au fost deconspirate de fosti angajati ai bancii.

Aceste informatii au ajuns la autoritatile franceze, iar fostul Ministru de Finante al Frantei si actualul Presedinte al FMI, Christine Lagarde, le-a transmis mai departe, in 2010, oficialilor greci.

Guvernul elen nu a actionat insa pe baza acestor informatii, iar eforturile Greciei de a combate evaziunea fiscala au fost, in general, sortite esecului.

Elvetia isi pierde, treptat, statutul de "adapost" pentru evazionisti

Elvetia a incheiat deja intelegeri cu Germania, Marea Britanie si Austria privind impozitele cu retinere directa, iar acestea ar trebui sa intre in vigoare in 2013. Ele au fost adoptate deja in Marea Britanie si Austria, dar in Germania, parlamentul intarzie aprobarea acestui tratat, un procent important din politicieni dorind informatii complete despre aceste conturi.

Aceste intelegeri s-au realizat dupa ce, in urma cu peste trei ani, SUA si Elvetia au intrat intr-o disputa in legatura cu UBS, care ajutase mii de americani sa evite impozitele din Statele Unite.

Pe langa aceste trei intelegeri, tara din Alpi a demarat negocierile cu Italia si Grecia, iar cu Franta poarta deocamdata discutii la nivel informal.

Potrivit unui oficial guvernamental elvetian exista tratative si cu alte tari, atat din Europa, cat si de pe alte continente, dar deocamdata numele acestora nu poate fi dat publicitatii.

Elvetienii prefera sa stabileasca intelegeri prin care sa permita impozitarea directa a conturilor cetatenilor straini, decat sa accepte sa dezvaluie informatiile bancare cu privire la acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala grecia, #conturi evaziune fiscala Elvetia, #intelegere Grecia Elvetia evaziune, #conturi secrete Elvetia , #Grecia