Economistii lui Nobel: Zona euro va supravietui

Luni, 29 August 2011, ora 21:12
2067 citiri
Economistii lui Nobel: Zona euro va supravietui

Cativa dintre cei mai cunoscuti "guru" ai economiei mondiale cred ca zona euro va trece de criza datoriilor. Totusi, daca ar fi ca aceasta sa se desparta, cea care va pleca prima va fi Germania, si nu Grecia. 

Joseph Stiglitz, care a castigat premiul Nobel pentru economie in 2001, Myron Scholes, care a fost rasplatit cu un Nobel pentru munca sa in domeniul derivativelor si Robert Mundell, laureat al premiului Nobel in 2009 s-au intalnit alaturi de alti 14 economisti importanti pentru a discuta despre viitorul economic al Europei, potrivit Euractiv.

"Nu cred ca zona euro se va prabusi. Europa trebuie sa se miste catre echivalentul Statelor Unite ale Europei", este de parere Mundell.

Economistii adunati pe insula Lundau, din Germania, au discutat despre incetinirea economiei americane si despre o a treia runda de "usurare cantitativa" - QE3, emisa de Federal Reserve. Cei mai multi cred ca un astfel de program nu ar ajuta la nimic.

"Este foarte dificil sa refaci un ou, dupa ce l-ai facut omleta. Am ajuns la concluzia ca ar fi mai bine, din punctul de vedere al complexitatii contractuale, ca Germania, si nu Grecia, sa paraseasca zona euro mai intai ", este de parere Stiglitz.

Totusi, o zona euro fara Germania nu ar mai avea sens. Lansarea unui monede comune in 1999 a fost un triumf al politicii, in fata economiei.

Multi experti se intrebau la acel moment daca mai multe tari pot sa impartaseasca aceeasi moneda, fara a-si pierde suveranitatea bugetelor.

Dupa un prim deceniu de succes, proiectul zonei euro se afla intr-o criza existentiala.

Trei dintre componentii zonei euro - Grecia, Irlanda si Portugalia - au avut nevoie de sprijin financiar pentru a evita falimentul, iar acum Spania si Italia se afla in fata unei amenintari similare.

"Europa trebuie sa se reformeze. Liderii tarilor europene trebuie sa stea la aceeasi masa, sa cada de acord si sa implementeze o serie de reforme. Abia atunci Europa va exploda si va depasi SUA", a conchis Edward Prescott, laureat al premiului Nobel, in 2004. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #criza, #premiul nobel, #economisti , #Grecia