Economia Greciei s-a contractat cu 4,6% in T2, dar a performat peste asteptarile analistilor

Luni, 12 August 2013, ora 15:01
1364 citiri
Economia Greciei s-a contractat cu 4,6% in T2, dar a performat peste asteptarile analistilor

Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni, in timp ce economistii anticipau o contractie de 5%.

In primele trei luni ale anului, economia elena a scazut cu 5,6%, noteaza CNBC.

Desi situatia economica din Grecia s-a imbunatatit usor, PIB este inca in scadere abrupta, iar guvernul ar putea avea nevoie de un nou acord de finantare externa.

Banca centrala a Germaniei anticipeaza ca Grecia va avea nevoie, pana la inceputul anului viitor, de suplimentarea sprijinului financiar international, potrivit unui document destinat ministerului german al Finantelor si FMI, obtinut de Der Spiegel.

Bundesbank noteaza de asemenea ca riscurile legate de actualul acord de bailout sunt "extrem de ridicate".

Cancelarul german Angela Merkel si ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble au negat in repetate randuri ca Grecia ar putea obtine o noua runda de imprumuturi de la guvernele din zona euro. Merkel si coalitia de guvernare de centru-dreapta spera sa obtina un al treilea mandat la alegerile generale din septembrie, pe fondul opozitiei publicului larg fata de finantarea statelor si bancilor din sudul zonei euro cu banii contribuabililor germani.

"Stabilizarea economica pare sa fie o perspectiva inca indepartata in Grecia si pare sa justifice o noua restructurare a datoriilor", comenteaza pentru CNBC un analist de la Daiwa Capital Markets.

Somajul din Grecia a urcat in luna mai cu 0,6 puncte procentuale, la 27,6%, un nou nivel record, iar somajul in randul tinerilor a depasit 60%.

#scadere PIB Grecia, #recesiune Grecia, #criza economica grecia, #ajutor international Grecia , #Grecia