Economia Greciei isi va reveni din 2014 - Guvernatorul Bancii Centrale

Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:21
1685 citiri
Economia Greciei isi va reveni din 2014 - Guvernatorul Bancii Centrale

Grecia ar putea sa-si reia cresterea economica pozitiva doar din 2014 daca reformele economice vor continua, iar anul curent va ramane in continuare unul marcat de recesiune, afirma guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, Giorgos Provopoulos.

Oficialul elen a cerut guvernului sa mentina ritmul adoptarii reformelor si sa indeplineasca tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.

Economia tarii s-a contractat cu 20,1% de la inceputul crizei, in 2008 dar situatia economiei "se imbunatateste cu siguranta", dupa ce Grecia a evitat pericolul intrarii in faliment sau a iesirii din zona euro, a explicat guvernatorul Bancii Centrale, potrivit Bloomberg si Reuters.

Acesta a apreciat ca rata somajului va continua sa creasca anul acesta, dupa ce anul trecut a ajuns la valoarea record de 24,5%.

"Nu este nici o indoiala ca 2013 va f un an dificil, dar ne putem astepta ca recesiunea sa se apropie gradual de final si sa vedem rate de crestere pozitive in 2014", a afirmat Giorgos Provopoulos la o intalnire a actionarilor Bancii Greciei.

Oficialul elen a explicat ca trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale si trebuie redusa povara platitorilor de taxe, fiind necesara un nou model al economiei orientat spre export.

"Pericolul falimentului a fost evitat, perspectiva iesirii din zona euro s-a indepartat iar increderea s-a restabilit gradual. Aceste evolutii incurajatoare nu trebuie sa ne determine sa atenuam ritmul reformelor", a declarat Provopoulos.

Grecia a depasit o iesire umilitoare din zona euro (Samaras)

In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, precum si creditorii privati, Grecia se confrunta in 2013 cu al saselea an de recesiune.

Conform celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv anul viitor, cu o crestere de 0,6%.

#revenire economie Grecia, #crestere economica Grecia, #criza economica grecia, #recesiune Grecia , #Grecia