Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Greciei inregistreaza progrese. Moody's a urcat ratingul tarii cu doua trepte

Economia Greciei inregistreaza progrese. Moody's a urcat ratingul tarii cu doua trepte


Moody's a imbunatatit ratingul Greciei cu doua trepte, la nivelul Caa1, cu perspectiva stabila, considerand ca situatia finantelor publice ale tarii s-a imbunatatit semnificativ, relateaza Kathimerini.

Comentariile favorabile ale agentiei de evaluare financiara sporesc asteptarile ca guvernul elen sa se imprumute din nou in acest an de pe piata financiara internationala, dupa doua emisiuni de obligatiuni efectuate in aprilie si iulie, care au avut loc dupa o pauza de patru ani.

"Principalul factor care a determinat imbunatatirea ratingului Greciei este anticiparea faptului ca ponderea datoriei publice in PIB va incepe sa scada in 2015", potrivit Moody's, care considera ca progresele realizate de guvern pentru consolidarea fiscala, in cadrul programului de reforme economice scot in evidenta imbunatatirea traiectoriei datoriilor.

Grecia beneficiaza de ratingul B din partea Fitch Ratings si B-/B din partea Standard&Poor's.

Ratingurile atribuite de cele trei agentii de evaluare financiara se afla inca in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, reflectand nivelul inca ridicat al datoriei publice, de circa 175% din PIB.

Moody's anticipeaza ca datoria publica va incepe sa scada anul viitor, dupa ce va atinge un varf de circa 179% din PIB in 2014.

Grecia a primit din partea UE si FMI doua programe de salvare in valoare de aproape 240 miliarde euro, iar analistii anticipeaza ca in aceasta toamna va incepe sa negocieze o noua restructurare a datoriilor.

In luna septembrie, inspectorii internationali vor efectua un nou control al respectarii angajamentelor asumate de autoritatile elene in schimbul ajutorului financiar.

Moody's considera ca reformele structurale din Grecia au avut rezultate mixte, dar agentia lauda eforturile guvernului in domeniul legislatiei muncii si liberalizarii anumitor piete.

In aprilie, Grecia a vandut obligatiuni de 3 miliarde de euro, oferta investitorilor fiind de aproximativ 20 miliarde euro. O a doua emisiunea a avut loc in iulie, cand Grecia a atras 1,5 miliarde euro, dar asteptarile erau de 2,5-3 miliarde euro.

Moody's a avertizat totusi ca ratingul Greciei este constrans de nivelul ridicat al incertitudinilor politice, nefiind excluse alegeri anticipate in primul trimestru al anului viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 967 ori