Dupa doi ani de austeritate, Grecia este afectata pe toate planurile

Luni, 18 Iunie 2012, ora 16:14
1129 citiri
Dupa doi ani de austeritate, Grecia este afectata pe toate planurile

Grecii resimt masurile de austeritate fara precedent, traduse prin lipsa unor servicii publice elementare, la doi ani de la punerea tarii lor sub tutela Uniunii Europene si a FMI, comenteaza Le Figaro in editia electronica.

Lipsa medicamentelor

Intr-un stat coplesit de datorii, Securitata Sociala nu mai poate plati sumele datorate companiilor farmaceutice, care ajung la miliarde de euro, astfel incat spitalele si farmaciile nu se mai pot aproviziona si asigura necesarul de medicamente bolnavilor de cancer si SIDA sau antibiotice. Pe de alta parte, farmaciile refuza sa elibereze retete compensate de teama ca nu isi vor mai recupera banii. Cei mai vulnerabili in acest caz sunt pensionarii care nu isi pot cumpara medicamentele necesare.

Intarzieri la plata utilitatilor

Ca urmare a scaderii veniturilor, multi dintre greci isi platesc cu intarziere sau nu isi platesc deloc facturile la apa si electricitate. Cu toate acestea sanctiunile se amana, furnizorii neindraznind sa sisteze aceste utilitati compatriotilor lor, desi aceasta situatie nelinisteste companiile care livreaza gaze Greciei, printre care Gazprom din Rusia, care ameninta cu sistarea livrarilor.

Greva gunoierilor

Neplata salariilor timp de mai multe luni, i-a determinat de lucratorii din salubritate din Salonic sa nu mai stranga gunoaiele, punand in pericol sanatatea publica.

Inchiderea muzeelor si a siturilor arheologice

In lipsa personalului care sa le pazeasca, zonele arheologice si muzeele isi reduc activitatea la minim. Fiind nevoite sa asigure securitatea a 1.900 de muzee si zone arheologice cu 200 de paznici in toata tara, unele inchid doua zile pe saptamana in loc de una, altele isi reduc intervalul orar pentru vizitare, iar altele s-au inchis de tot pana la noi ordine, printre care Muzeul Bizantin din Atena sau situl arheologic Nemea din nordul tarii. Dupa furturile de tablouri si vestigii din Pinacoteca din Atena si de la Muzeul din Olympia, arheologii sunt mai vigilenti, dar avertizeaza cu privire la acest pericol in cazul mentinerii masurilor de austeritate.

Universitatile in pericol, lipsa manualelor in scoli

Universitatile si scolile sunt obligate sa faca economii si ar putea fi de asemenea inchise din cauza datoriilor, in timp ce elevii sunt obligati sa isi cumpere singuri manuale, pana acum asigurate de stat, astfel ca unele familii au optat pentru fotocopii ale acestora. Dar scolile anunta ca nu mai pot asigura nici acest serviciu.

Lipsa cadastrului

In pofida insistentelor creditorilor sai, Grecia nu dispune inca de un cadastru, iar trimiterea la Atena a unei echipe de experti olandezi, nu a schimbat nimic. Totodata este imposibil de privatizat bunurile statului, intrucat terenurile nu sunt delimitate. De exemplu, aeroportul din Atena, a carui suprafata nu se cunoaste exact, nu poate fi vandut, iar lipsa cadastrului explica inghetarea intregului program de privatizare, care ar putea aduce circa 15 miliarde de euro pana in 2017.

#grecia austeritate, #probleme grecia, #Grecia blocare servicii publice , #Grecia