Discutiile privind pachetul de salvare al Greciei, reluate

Luni, 06 Februarie 2012, ora 09:12
1049 citiri
Discutiile privind pachetul de salvare al Greciei, reluate

Liderii partidelor din coalitia de guvernare din Grecia vor relua luni discutiile consacrate unui nou pachet de salvare din partea UE, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Intalnirea dintre premierul Lucas Papademos si liderii celor trei partide s-a terminat duminica fara niciun acord.

Premierul incearca sa obtina sustinerea pentru reforme mai dure, ce reprezinta o conditie pentru planul de salvare. Atena are nevoie de bani pana la mijlocul lunii martie, pentru a evita sa intre in incapacitate de plata.

Intre timp, liderii german si francez urmeaza sa poarte discutii in acelasi dosar la Paris.

Cancelarul Angela Merkel si presedintele Nicolas Sarkozy - care au cooperat strans pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro - vor lua parte la o sesiune comuna de guvern in capitala franceza.

Papademos si-a exprimat speranta ca va reusi sa obtina un acord cu partidele duminica seara, insa discutiile s-au incheiat fara ca partile sa ajunga la o concluzie privind reformele dure cerute de UE si FMI.

"Liderii politici ar trebui sa ofere un raspuns de principiu maine (luni - n.r.) dupa-amiaza", a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii socialiste PASOK, Panos Beglitis.

Opozitia se opune noilor masuri de austeritate

Liderii celorlalte doua partide de opozitie din coalitie au spus ca, dupa incheierea negocierilor de duminica, se opun in continuare unor noi masuri de austeritate.

Potrivit corespondentului BBC la Atena, biroul lui Papademos a dat publicitatii un comunicat potrivit caruia s-a ajuns la un acord privind reducerea cheltuielilor publice cu 1,5% din PIB si privind recapitalizarea bancilor.

Insa nu s-a ajuns la nicio concluzie privind reducerea salariului minim pe economie si a bonusurilor pentru concedii, a adaugat el.

Daca partidele nu vor ajunge la un acord, pachetul international de salvare pentru Grecia va fi blocat, iar tara risca sa intre in incapacitate de plata - ceea ce ar trimite o unda de soc prin economia globala.

In 20 martie, Atena trebuie sa achide datorii de 14,4 miliarde de euro.

Ministrii din zona euro sperau sa finalizeze luni pachetul de salvare, insa reuniunea a fost anulata deja.

Oficialii UE si-au exprimat nemultumirea fata de tergiversarea din Grecia.

#lucas papademos grecia, #ajutor Uniune Europeana Grecia, #masuri austeritate grecia, #decizie grecia , #Grecia