Din Grecia scapa cine poate! Pentru investitorii eleni a sosit vremea exodului

Marti, 04 August 2015, ora 14:46
3247 citiri
Din Grecia scapa cine poate! Pentru investitorii eleni a sosit vremea exodului
Foto: Pixabay

Controlul capitalului impus in Grecia, la care se adauga noile cresteri de impozite rezultate in urma acordului incheiat cu creditorii din zona euro au facut ca afaceristii eleni sa isi pregateasca pe capete retragerea din tara.

Cei prevazatori au facut acest lucru inca de acum 5 ani. Este si cazul lui Philip Ammerman, co-fondator al unei companii de consultanta financiara, care si-a mutat afacerea in Londra. Acum ofera consultanta inclusiv investitorilor eleni care vor sa paraseasca tara, relateaza CNBC.

La nivel de epidemie

"A ajuns la nivel epidemic. Nu am vazut niciodata asa ceva", povesteste Ammerman, care are zeci de mesaje si mail-uri de la prieteni si clienti din Grecia dispusi sa isi stramute afacerile in alte zone ale Europei.

Limitarile impuse de controlul capitalului din Grecia fac din viata investitorilor locali un adevarat chin. Viata cu 60 de euro pe zi, bani de buzunar, ii face pe multi greci sa se uite cu jind spre alte tari din Europa.

Chiar si inainte de introducerea controlului capitalului in Grecia, liber profesionistii si unele companii au decis sa paraseasca tara natala pentru alte piete mai stabile.

Coca-Cola Hellenic, producatorul de iaurt FAGE sau compania de utilaje grele Viohalco si-au mutat operatiunile in Londra, Luxemburg si Bruxelles, inca din perioada 2012-2013.

In schimb, exodul afacerilor pare sa fi devenit un fenomen national abia din luna iulie a acestui an.

Pe picior de plecare

O monitorizare efectuata intre 13-17 iulie de Endeavor, un ONG cu activitate la nivel global, arata ca, din 300 de companii elene, 23% planuiau sa isi mute activitatea peste hotare, iar 13% o facusera deja.

Ammerman sustine ca are cel putin o cerere pe zi din partea companiilor din Grecia pentru consultanta in vederea stabilirii pe alte piete europene.

"Pana la impunerea controlului capitalului auzeam cel mult de o astfel de solicitare pe saptamana sau la 10 zile", explica consultantul grec plecat la Londra.

Un alt investitor elen, Greg Zontanos, si-a petrecut ultimii 10 ani lucrand la o inventie pe care vrea sa o lanseze la nivel global. Ar fi plecat oricum, dar instabilitatea din tara l-a motivat sa o faca in regim de urgenta inca de anul acesta.

"Vroiam ca prototipul sa il lansam in Grecia si apoi sa plec in Europa sau in Statele Unite pentru a-l promova pe o piata mai mare.

Am luat aceasta decizie din cauza zvonului privind o impunere a controlului de capital. S-a intamplat in 2013 in Cipru si stiam ce se intampla. De aceea, lumea a retras asa multi bani din banci pana in vara", explica Zontanos.

Stigmat international

Philip Ammerman spune ca nu s-a uitat niciodata inapoi cu regret dupa ce si-a mutat afacerea la Londra si, probabil, multi dintre cei care parasesc Grecia nu or sa o faca.

"Viata se deruleaza mai usor. Nu trebuie sa stai la rand pentru a plati facturi, o poti face electronic sau printr-un contabil. In plus, daca incerci sa te angajezi direct din Grecia ai deja un stigmat international", spune consultantul.

Ammerman da vina pe Germania si pe alte state pentru raspandirea zvonului ca grecii ar fi lenesi din fire, dar recunoaste ca guvernele elene nu au facut nimic pentru a schimba aceasta optica.

"Niciun guvern nu a incercat sa promoveze Grecia ca un loc deschis afacerilor sau sa reduca birocratia. Se comporta ca si cum nu ar fi nicio problema", considera Ammerman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori Grecia, #exod afaceri Grecia, #control capital Grecia , #Grecia