Deficitul bugetar al Greciei a scazut la 9,1% din PIB in 2011

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:28
967 citiri
Deficitul bugetar al Greciei a scazut la 9,1% din PIB in 2011

Deficitul bugetar al Greciei a coborat anul trecut la 9,1% din Produsul Intern Brut de la nivelul de 10,3% din PIB in 2010, in conditiile in care austeritatea ceruta in programul convenit cu FMI si UE a afectat cheltuielile publice.

Aceasta situatie reiese din cifrele comunicate luni de autoritatea statistica ELSTAT, transmite Reuters.

Chiar si asa un deficit bugetar de 9,1% este de trei ori mai mare decat pragul de 3,0% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht.

"Potrivit datelor preliminarii, deficitul guvernului general, masurat potrivit procedurii de deficit excesiv (EDP) este estimat la 19,6 miliarde euro, sau 9,1% din PIB", a anuntat ELSTAT. Autoritatea a mai informat ca datoria nationala a crescut la 355,6 miliarde euro, echivalentul a 165,3% din PIB, de la 145% din PIB in 2010, in conditiile in care limita in UE este de 60% din PIB.

Masurile de austeritate fiscala, inclusiv majorarile de taxe pe venit si proprietati, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata si reducerea salariilor si pensiilor, au permis autoritatilor de la Atena sa reduca drastic deficitul bugetar de la nivelul revizuit de 15,6% din PIB inregistrat in 2009.

Pentru acest an autoritatile elene si-au propus un deficit bugetar de 6,7% din PIB si un deficit primar de 0,2% din PIB. Cu toate acestea, economia Greciei este in al cincilea an de recesiune si ar putea sa se contracte cu cel putin 4,8% in acest an. De asemenea, somajul este la un nivel record, ceea ce afecteaza veniturile din taxe si impune cresterea sumelor pentru alocatii de somaj.

Indiferent cine va castiga alegerile nationale din data de 6 mai, va trebui sa introduca noi reduceri de cheltuieli in valoare de 5,5% din PIB si sa majoreze veniturile din taxe cu trei miliarde de euro pentru a putea beneficia in continuare de fonduri de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

#deficit bugetar Grecia 2011, #economie grecia, #datorie grecia , #Grecia