De ce nu vor grecii sa-si plateasca taxele

Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:10
6483 citiri
De ce nu vor grecii sa-si plateasca taxele
Foto: GBTimes

Noua intelegere semnata de oficialii eleni cu creditorii europeni pune accent pe sistemul fiscal din Grecia.

La sfarsitul anului 2014, grecii datorau guvernului peste 76 de miliarde de euro in taxe si impozite neplatite de-a lungul deceniilor.

Este o adevarata comoara, din care guvernantii atenieni sustin insa ca nu pot recupera mai mult de 8 miliarde, restul datoriilor fiind prescrise odata cu trecerea timpului.

Iata ca, dintre toate provocarile guvernelor Greciei din ultimele decenii, colectarea impozitelor ramane in continuare cea mai spinoasa problema.

Pe langa restantele de 8 miliarde de euro, oamenii din subordinea lui Varoufakis vor trebui sa scoata la lumina si o mare parte din economia subterana a Greciei, estimata la aproximativ 25% din PIB al tarii, potrivit Wall Street Journal.

Restante de 90%

Speculand o asa-zisa cutuma istorica si culturala, grecii si-au facut un obicei din a nu-si plati taxele catre stat.

Estimarile creditorilor, in special cele expuse de FMI, arata ca tara ar fi putut sa evite o mare parte din problemele in care s-a afundat, daca ar fi reusit sa-si puna la punct sistemul de colectare a taxelor.

Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Grecia are cea mai scazuta rata de colectare a veniturilor fiscale din randul tarilor industrializate, 90% din impozitele datorate de greci fiind intotdeauna trecute la capitolul restante.

Miercuri, actualul guvern de la Atena a convenit cu creditorii sa-si imbunatateasca sistemul de colectare a impozitelor, dar promisiunea aceasta este deja un laitmotiv al negocierilor purtate de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI cu oficialii greci, din 2009 si pana in prezent.

De la patriotism la evazionism

Refuzul grecilor de a plati taxele este inradacinat in cultura elenilor inca din perioada ocupatiei otomane, cand un astfel de gest era considerat o dovada de patriotism.

In ziua de astazi, contribuabilii eleni folosesc scuza coruptiei institutionale pentru a evita sa plateasca impozitele.

"Grecii vad taxele ca pe un furt din avutul lor. In mod normal, acestea sunt considerate pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru buna functionare a unui stat de drept, insa mentalitatea grecilor nu accepta o astfel de idee", explica Aristides Hatzis, profesor de drept comercial la Universitatea din Atena.

Un exemplu care ilustreaza si mai bine mentalitatea elena l-a oferit, miercuri, fostul ministru de Finante, George Papaconstantinou.

Acesta este acuzat ca in timpul mandatului sau, 2009-2011, a eliminat in mod ilegal numele a trei mari afaceristi greci de lista suspectilor de evaziune fiscala.

La audieri, Papaconstantinou a negat acest fapt, dar daca este dovedit vinovat poate fi condamant la inchisoare pe viata.

Evaziunea, sursa zilnica a veniturilor

Numarul mare de politicieni corupti ii face pe greci sa considere evaziunea ca pe un fapt banal, contribuabilii eleni manifestand aceasi gandire ca si vechii spartani:

"Nu conteaza cat furi de la stat, de rusine te faci doar daca te lasi prins!".

Evaziunea este un obicei practicat pe scara larga si care se oglindeste mai ales in micile tranzactii zilnice.

Un bucatar sef din Atena, in varsta de 32 de ani, spune ca impozitele ii sunt retinute automat pe statul de plata, dar nu se gandeste de doua ori, daca are ocazia sa cumpere marfuri mai ieftine fara bon fiscal.

"E o situatie in care toata lumea castiga. Eu platesc mai putin pe un produs si magazinul nu mai plateste impozitul pe aceasta tranzactie", spune acesta.

Rezistenta innascuta a elenilor fata de impozite este si motivul pentru care Syriza, partidul de extrema-stanga din Grecia, este acum la guvernare.

Criticile aduse fostei guvernari pentru cresterea impozitului pe proprietate de 7 ori si imbratisarea sloganului popular "Nu platesc" au netezit ascensiunea partidului catre sfera puterii.

Insa, rezultatul nu a fost tocmai cel dorit. Incurajati de campania electorala dusa de partidul lui Alexis Tsipras, o mare parte din greci nu si-au mai achitat impozitele la finalul anului trecut, in ianuarie, noii guvernanti confruntandu-se din start cu un deficit de 4,5 miliarde de euro la veniturile fiscale.

Dans pe sarma

La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul elen a promis o amnistie fiscala de 50% pentru persoanele fizice, o pastila menita sa indulceasca amarul continuarii programului de asistenta financiara cu aceiasi creditori concentrati in Troika.

Insa, analistii politici avertizeaza ca orice impunere a unor taxe suplimentare poate duce rapid la pierderea puterii de catre Syriza.

De aceasta data, motivele nu sunt atat politice, cat strict economice si sociale. Cu o rata a somajului de 28% si o povara fiscala excesiva, grecii nu vor suporta inca o perioada de crestere a impozitelor si taxelor, in conditiile in care, culmea, aceasta ar lovi direct in contribuabilii corecti.

"Economia Greciei va intra in colaps, daca se recurge la o crestere a impozitelor", a avertizat unul dintre reprezentantii de varf ai guvernului.

Provocarea este si mai mare pentru oficialii de la Atena, cu cat evaziunea fiscala de proportii se deruleaza in intreprinderile mici si mijlocii din economia elena.

"Multe companii mici nu au fost niciodata controlate, prin urmare nici nu-si bat capul cu plata impozitelor", spune unul dintre consultantii europeni trimisi la Atena pentru a-i ajuta pe greci sa-si puna la punct sistemul de colectare a taxelor.

Nu doar guvernantii greci danseaza pe sarma in fata alegatorilor. Aceleasi miscari de echilibristica fiscala sunt efectuate de majoritatea angajatorilor din Grecia.

La un hotel de langa Atena, patroana recunoaste ca dubleaza la negru plata celor trei salariati in timpul sezonului estival. "Daca ar fi sa-i platesc legal, unul din ei ar trebui concediat", explica aceasta.

In companiile mai mari, plata bonusurilor se face strict in bonuri valorice, pentru a reduce impactul taxelor sociale platite de angajator si angajat deopotriva.

"Este mult mai bine asa, atata vreme cat banii acestia nu sunt impozitati", spune una dintre angajate.

#evaziune fiscala grecia, #deficit bugetar grecia, #restante venituri fiscale, #amnistie fiscala Grecia , #Grecia