De ce n-ar putea Putin sa salveze Grecia

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 16:11
2326 citiri
De ce n-ar putea Putin sa salveze Grecia
Foto: Investire Oggi

Pe masura ce caile Greciei de iesire din impasul negocierilor fara sfarsit cu creditorii europeni se imputineaza, guvernul Syriza de la Atena da semne ca incearca sa puna in practica un plan de rezerva.

O potentiala alianta intre Atena si Moscova nu ar suprinde pe nimeni, tinand cont de disperarea cu care se confrunta premierul Alexis Tsipras.

Poate parea tentant pentru Tsipras sa incheie brusc socotelile cu creditorii si sa solicite ajutor financiar Moscovei in schimbul dreptului de veto impotriva sanctiunilor economice aplicate Rusiei si a unei eventuale blocade impuse gazoductului trans-Adriatic.

Insa nu toti analistii cred in acest scenariu.

Wolfgang Munchau de la Eurointelligence nu da mari sanse de punere in practica a unui asemnea scenariu, dupa cum arata intr-o analiza semnata pentru Financial Times.

Putin, incapabil sa ajute Grecia

In acest moment, Moscova cu greu poate sustine ca este in stare sa ajute pe cineva, asa ca orice speranta a grecilor intr-un ajutor economic substantial este complet nerealista.

Ultima prognoza a Bancii Mondiale pentru Rusia indica a scadere a cresterii economice pe anul in curs de 3,8%, ca urmare a crizei din piata energetica.

Chiar daca, aparent, sanctiunile economice nu au ingenuncheat Rusia, acestea isi pun amprenta asupra investitiilor straine, disparitia pe capete a investitorilor insemnand o crestere economica firava in viitor.

Rusia nu este in pricolul de a ramane fara bani, dar rezervele valutare se subtiaza odata cu trecerea timpului, amortizarea socurilor economice venite din Vest fiind din ce in ce mai geu de realizat.

Grecii vor trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si lega destinul de o tara care deja are un calendar strict de urmat pentru a face fata crizei economice interne.

Intre timp, rusii au avut destula vreme pentru a analiza felul in care cele 240 de miliarde de euro s-au scurs prin economia Greciei ca prin sita.

Iar Moscova nu se afla cu siguranta in stadiul in care sa isi permita un asemenea lux.

Cine l-ar vrea pe Putin creditor?

In al doilea rand, relatia dintre un stat european si Uniune este bazata pe tratate internationale.

Statelor membre le sunt garantate anumite drepturi si pot contesta deciziile organismelor europene in cadrul Curtii Independente de Justitie.

In cazul unui acord cu Rusia, fiecare este pe cont propriu si nu sunt semne foarte mari de intrebare in privinta celui care va dicta intr-o astfel de relatie.

Grecii trebuie sa se intrebe dinainte daca si l-ar dori pe Vladimir Putin pe post de creditor.

In plus, ministrului Varoufakis s-ar putea sa nu ii mai functineze sistemul cu explicatiile in Power Point la o negociere dusa cu omologul sau rus.

Chiar si la Bruxelles, ministrii de Finante din zona euro fac eforturi disperate sa isi pastreze calmul in fata insolentei de care dau dovada grecii.

Apoi, o detensionare a situatiei din Ucraina nu este cu totul imposibila, ceea ce ar arunca la cosul de gunoi relatia strategica dintre Moscova si Atena.

Nu in ultimul rand, Grecia trebui sa ia in calcul si politica interna din cadrul UE.

Da, Atenei ii ramane garantat dreptul de veto in cadrul sanctiunilor economice impuse Rusiei, dar in acelasi timp este si un beneficiar al fondurilor europene.

Greu de crezut ca subventiile vor continua sa curga spre Grecia in cazul in care aceasta voteaza impotriva mentinerii sanctiunilor si solicita iesirea din zona euro.

Discutii amicale

In aceste conditii, lui Putin si lui Tsipras nu par sa le ramana prea multe teme de discutie. O remarca despre vreme, o discutie asupra unui meci de fotbal si vizita poate lua sfarsit.

Lui Alexis Tsipras nu ii va ramane decat sa se intoarca acasa si sa caute salvarea intr-o solutie economica coerenta, una care sa nu implice Rusia.

Sigur, riscul unor calcule gresite exista.

Pana acum, europenii au calculat gresit impactul unei iesiri a Geciei din zona euro, iar grecii par sa supraevalueze potentialul unui plan B, cu Rusia ca varianta de rezerva.

Daca ambele tabere continua sa faca astfel de erori de apreciere, va fi nevoie de o doza importanta de diplomatie economica pentru a stopa un dezastru iminent, concluzioneaza analistul Wolfgang Munchau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#vizita Moscova premier Grecia, #intalnire Putin Tsipras, #sanctiuni economice Rusia, #relatii Grecia Rusia , #Grecia