De ce acordul cu Grecia nu este suficient pentru redresarea Europei

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:14
1295 citiri
De ce acordul cu Grecia nu este suficient pentru redresarea Europei

Doctorii Europei sunt increzatori, desi nu au multe motive, ca dupa o criza lunga, euro ar putea sa se insanatoseasca.

In urma acordului din aceasta saptamana, ministrii de finante au reusit sa resusciteze Grecia, iar rezultatele sunt multumitoare: daca pacientul nu a murit, atunci ar trebui sa isi revina.

Multi sunt totusi sceptici. Grecia ar putea sa nu se stabilizeze. Trebuie sa intruneasca conditii severe pentru a beneficia de tratament, iar suferinta s-ar putea prelungi de-alungul mai multor ani. Insa cel putin riscul unui faliment necontrolat si al inlaturarii din zona euro a fost diminuat, potrivit unui editorial al revistei The Economist.

Creditorii privati au primit o lovitura puternica, insa pietele sunt tacute. In rest, semnele sunt bune: Italia si Spania se reformeaza. Cele mai multe tari din Uniunea Europeana au acceptat tratatul de fiscalitate care va intari disciplina bugetara. Banca Centrala Europeana a acordat bancilor un imprumut de 500 milioane de euro. Asadar, eforturile de impiedicare ale unei contagiuni in zona euro ar putea curand sa dea roade.

Pe 1 martie, liderii europeni vor negocia majorarea fondului de ajutor cu 50%, ceea ce ar insemna forte proaspete pentru FMI. In plus, recesiunea din acest an se anunta scurta si palida. Asadar, este criza pe sfarsite?

Pericolul nu a trecut

Criticii spun totusi ca nu. Daca ne intoarcem la pacient, PIB-ul Greciei a suferit o contractie de 16%, demna de cartea recordurilor, iar obsesia scaderii deficitului a creat o spirala periculoasa.

Insanatosirea se va lasa asteptata, iar riscul esecului va fi prezent in toata aceasta perioada. Programul este "expus accidentelor", dupa cum s-au exprimat expertii UE si FMI, iar probleme neanticipate precum o prelungire a recesiunii, un proces de privatizare prea lent, prea putine reforme structurale, ar putea sa distruga prognoza vulnerabila de scadere a datoriei publice pana la 120% pana in 2020.

In cateva tari, reformele structurale si fiscale se afla inca intr-o etapa vulnerabila si s-ar putea lovi de o opozitie puternica, mai ales daca par a fi impuse din strainatate. In timp ce ziarele din Grecia ii prezinta pe liderii germani in uniforme naziste, tabloidele germane cer expulzarea Greciei din zona euro.

Imbunatatirea sentimentului de pe pietele financiare ar putea fi de scurta durata, in conditiile in care lichiditatea pe care a oferit-o BCE pietelor reprezinta mai curand un analgezic decat un tratament.

Timpul vindeca, poate

Interventiile in cazul Greciei sunt de bun augur, desi vin cam tarziu. Criza ar fi putut fi controlata mai bine daca se actiona mai devreme, masurile de austeritate ar fi fost mai blande, iar pierderile creditorilor mai mici.

Teama de catastrofa a fortat liderii europeni sa gandeasca mai lucid. Debitorii trebuie sa se reformeze, iar creditorii trebuie sa ajute. Insa primele semne de stabilizare, daca asa se traduce ceea ce se petrece, ar putea sa vina cu probleme suplimentare. O presiune mai mica pe piete, ar putea sa incetineasca procesul de reformare.

Asadar, prognozele optimiste au sens doar in momentul in care liderii europeni se hotarasc sa impuna reforme structurale pe care sa le duca pana la capat, sa incurajeze piata unica, sa suplimenteze masurile impotriva contagiunii si sa faca pasi mai curajosi catre o uniune ficala.

Lectia saptamanii care se incheie este faptul ca atat politicienii, cat si creditorii sunt dispusi sa faca compromisuri, cel putin in fata unei catastrofe iminente. Dar acest lucru nu inseamna ca zona euro a scapat de pericole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord grecia, #grecia faliment, #salvare faliment grecia , #Grecia