Datoria Greciei s-ar putea reduce peste asteptari

Marti, 13 Martie 2012, ora 11:14
1341 citiri
Datoria Greciei s-ar putea reduce peste asteptari

Datoria Greciei s-ar putea reduce la 117% din Produsul Intern Brut in 2020, un nivel mai bun decat cel fixat initial de Eurogrup, de 120,5% din PIB, a anuntat luni seara liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker.

"Datoria publica a Greciei va fi redusa la 117% din PIB" in 2020, in special datorita ratei ridicate de participare a sectorului privat la restructurarea datoriei Greciei, a precizat Juncker, in cadrul unei conferinte de presa la finalul reuniunii ministrilor de finante din zona euro.

Presedintele Eurogrupului a salutat, de altfel, "rata ridicata de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligatiuni" lansat de Atena.

El a subliniat totodata ca autoritatile elene au oferit asigurari ca nu vor exista compensatii directe sau indirecte pentru niciunul dintre detinatori privati de obligatiuni elene.

Ministrul grec de finante, Evangelos Venizelos, a anuntat luni, la Bruxelles, inaintea reuniunii Eurogrupului, ca rata de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligatiuni este de 96%.

Jean-Claude Junker a confirmat, de asemenea, ca statele din zona euro si-au dat acordul politic pentru lansarea celui de-al doilea program de ajutor pentru Grecia, in valoare de 130 de miliarde de euro pentru 2012-2013.

Oficializarea acestui acord urmeaza sa aiba loc miercuri, la nivelul adjunctilor ministrilor de finante din zona euro, dupa finalizarea procedurilor de aprobare din diverse parlamente nationale, a precizat Juncker. In Germania, o comisie a Camerei Deputatilor (Bundestag) urmeaza sa valideze participarea Berlinului la cel de-al doilea program de ajutor pentru Atena.

Presedintele Eurogrupului a recunoscut ca cele 130 de miliarde de euro prevazute pentru Grecia reprezinta "o suma fara precedent". De acum inainte, "nu mai exista niciun dubiu ca viitorul Greciei este in zona euro", a subliniat Juncker. Grecia are parte "de o doua sansa, una care nu poate fi ratata", a adaugat el.

Juncker si-a exprimat, de asemenea, convingerea ca FMI va lua joi o decizie pozitiva privind contributia de 28 miliarde de euro anuntata de sefa Fondului, Christine Lagarde, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a salutat "un nou inceput pentru Grecia" prin lansarea cel de-al doilea plan de salvare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Junker datorie Grecia, #criza financiara Grecia, #datorie publica Grecia, #faliment grecia , #Grecia