Cum reuseste Grecia sa agite din nou Europa

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 16:08
1945 citiri
Cum reuseste Grecia sa agite din nou Europa
Premierul Greciei, Giorgios Papandreou nelinisteste apele prin anuntarea unui referendum / SURSA: cnn.com

Grecia pune din nou lumea pe jar prin organizarea unui referendum asupra masurilor de austeritate, la nici o saptamana de la summit-ul ce anunta solutia salvarii tarii.

Indicii bursieri din toata lumea s-au prabusit, iar euro si leul s-au depreciat masiv in urma anuntului facut de Giorgios Papandreou.

Premierul vrea sa organizeze o dezbatere in Parlament, in urma careia sa fixeze data unui referendum asupra masurilor de austeritate pe care le va lua Grecia, potrivit Bloomberg.

Daca referendumul este respins de greci, Papandreou va trimite tara direct in faliment, prin organizarea de alegeri anticipate ce ar putea duce la anularea solutiei de salvare.

Dezbaterea referendumului va incepe miercuri in Parlamentul elen, iar votul va avea loc vineri, la miezul noptii. Nu a fost stabilita o data pentru referendum, care va trebui sa fie aprobat prin votul de vineri si acceptat de presedintele Karolos Papoulias.

Germania, infuriata de ideea lui Papandreou

Anuntul prim-ministului grec a pus pe jar tarile din Europa. Un parlamentar german a sugerat ca Uniunea ar trebui sa suspende ajutorul dat grecilor, lasand tara in faliment.

"Asta imi suna ca si cand cineva ar incerca sa incalce o decizie asupra careia a cazut de acord", spune Rainer Bruederle, lider al partidului Democratilor Liberi si fost ministru al economiei.

"Putem face un lucru: sa ne pregatim pentru eventualitatea in care Grecia intra in insolventa, iar daca nu isi respecta angajamentele, urmatorul pas va fi oprirea banilor", spune Bruederle, citat de Reuters.

Analistii nu vad cu ochi buni ideile lui Papandreou

"Papandreou ar putea pierde acest referendum, ceea ce inseamna ca se vor face alegeri anticipate. Incertitudinea Greciei se poate propaga in alte tari fragile din zona euro, cum ar fi Italia", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank, Londra, citat de bloomberg.

Un sondaj de opinie publicat pe 29 octombrie arata ca majoritatea grecilor resping planul de salvare si reducerea datoriilor, convenite de liderii europeni.

Politicienii Greci, uimiti de hotararea primului ministru

Prin decizia luata, Papandreou a socat deopotriva partidul sau de la guvernare si opozitia din Grecia.

"Papandreou este periculos, se joaca cu calitatea de membru UE a Greciei, ca si cand ar arunca o moneda in aer. Nu este in stare sa guverneze si, in loc sa se retraga onorabil, arunca totul in aer", spune Yannis Michelakis, purtatorul de cuvant al partidului de opozitie "Noua Democratie" din Grecia, citat de Financial Times.

Anni Podimata, unul dintre liderii PASOK (partidul lui Papandreou) spune ca referendumul "cauta sa provoace un efect de catharsis in tara".

Constantine Michalos, presedintele Camerei de Comert din Atena, a calificat miscarea ca "act de schizofrenie si santaj politic".

Sase dintre membrii din fruntea partidului de guvernare Pasok au cerut demisia lui George Papandreou, in urma deciziei de a convoca un referendum privind masurile de austeritate propuse de UE, scrie BBC.

Un membru al Pasok a parasit partidul, reducand majoritatea parlamentara la 152 din 300, chiar inaintea votului de incredere care va fi dat vineri.

In plus, opozitia a cerut alegeri anticipate, sustinand ca referendumul pune in pericol pozitia Greciei in cadrul Uniunii Europene.

Actiunile bancilor europene scad, marcate de decizia Greciei

Actiunile bancilor franceze, germane si alti creditori cu expunere pe datoriile Greciei, dar si alte banci din tarile mai slabe din zona euro au scazut cu pana la 6 procente, diminuand sperantele unei cresteri de sfarsit de an si sporind riscul ca Grecia sa intre in faliment, potrivit EuroNews.

"Frustrarea se resimte pe piete pentru ca, de cate ori este o umbra de speranta, legiuitorii politici distrug totul. Acest lucru este socant pentru piete si nu avem timp sa asteptam pana in primavara lui 2012, cand guvernul grec va fi in stare sa realizeze un referendum prin sa aflam daca Grecia vrea sau nu sa ramana in zona euro", a declarat Robert Halver, trader la Baader Bank.

Decizia Greciei de a organiza un referendum a generat tensiuni si la Cannes, unde liderii G20 urmeaza sa aiba o intalnire, joi.

Papandreou nu a discutat in cadrul summit-ului de la Bruxelles posibilitatea organizarii unui referendum.

Hotararea oficialului grec a uimit pe toata lumea pentru ca, in urma summit-ului de joi, Papandreou spunea ca solutia liderilor europeni reprezinta un nou pas pentru Grecia.

Anuntul primului ministru grec vine la mai putin de o saptamana de cand liderii europeni au decis taierea datoriilor Greciei cu 50%, pentru a scapa Atena de dificultatile economice, in schimbul adoptarii unor masuri de austeriate care sa mentina tara pe linia de plutire.

#referendum Grecia, #referendum Papandreou, #criza grecia, #masuri austeriate Grecia , #Grecia