Cronologie: Principalele momente ale crizei cu care se confrunta Grecia

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:01
1061 citiri
Cronologie: Principalele momente ale crizei cu care se confrunta Grecia

Grecia, tara cu cele mai mari dificultati financiare din zona euro, traverseaza o criza a datoriilor care isi are radacinile in situatia din 2009, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a principalelor momente ale acesteia.

2009

- octombrie: Noul Guvern al lui Giorgios Papandreou ridica previziunea de deficit public a tarii pentru 2009 (12,7 la suta fata de 6 la suta).

- decembrie: UE trage semnalul de alarma privind starea finantelor publice ale Greciei, agentiile de rating reduc nota datoriei sale suverane.

2010

- 23 aprilie: Grecia, a carei datorie se ridica la 350 de miliarde de euro, se hotaraste sa ceara ajutor international. La inceputul lui mai, UE si FMI acorda un plan de imprumut de 110 miliarde de euro Atenei care adopta un plan de austeritate.

- 5-6 mai: A treia greva generala si manifestatii violente, soldate cu trei morti.

2011

- 29-30 iunie: Nou plan de austeritate si de privatizare. La 21 iulie, zona euro acorda un al doilea plan de ajutor in valoare de 159 de miliarde de euro si prevede consolidarea Fondului european de stabilitate financiara (FESF), infiintat in mai 2010.

- 2 septembrie: Creditorii Greciei (UE, FMI si BCE), care au constatat un derapaj important in conturile publice, isi suspenda misiunea la Atena dar revin la sfarsitul lui septembrie.

- 20 octombrie: Noua lege de austeritate pe fondul unei greve generale si a unor manifestatii violente soldate cu un mort.

- 27 octombrie: Acord european pentru salvarea Greciei (reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei sale, noi imprumuturi internationale).

-31 octombrie: Giorgios Papandreou decide sa supuna planul european unui referendum.

- 2 noiembrie: Europenii suspenda ajutorul financiar si someaza Atena sa se pronunte in afara unui referendum asupra ramanerii sale in zona euro.

- 3 noiembrie: Summit G20 la Cannes (Franta) pe fondul zvonurilor privind demisia Guvernului grec. Papandreou se declara dispus sa renunte la proiectul sau de referendum pentru a garanta planul de salvare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica grecia, #cronologie criza economica Grecia , #Grecia