Criza loveste in turismul Greciei. Cine mai viziteaza statul elen?

Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:00
2520 citiri
Criza loveste in turismul Greciei. Cine mai viziteaza statul elen?

Grevele, revoltele si incertitudinea politica din Grecia au lovit puternic sectorul turismului, principalul motor de crestere al economiei elene.

George Drakopolous, directorul general al Asociatiei elene de turism, a declarat pentru CNBC ca in perioada ianuarie-aprilie 2012, s-a inregistrat un declin de 3,5% in sosirile turistilor straini in comparatie cu 2011, cand se inregistrase o crestere puternica de 10%.

Conform cifrelor Asociatiei elene de turism, acest sector a reprezentat aproximativ 16,5% din produsul intern brut din 2011, contribuind cu 10,5 miliarde de euro in venituri. Aproape 760.000 de locuri de munca depind de industria turismului, in mod direct.

Conform statisticilor de la Bank of Greece, veniturile obtinute de la turistii germani in februarie 2012 au scazut la 10,3 milioane de euro de la 26,7 milioane de euro cu un an in urma. Per ansamblu, veniturile din turism combinate pentru lunile ianuarie si februarie au scazut cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In mod evident, turismul grecesc a avut un start dezamagitor in 2012, dar reprezentantii din industrie spun ca este dificil de prezis declinul general in rezervarile pentru 2012.

Germanii ocolesc Grecia

Hotelierii au raportat un declin in rezervarile facute de turistii europeni, in special cei din Germania si Marea Britanie.

Germanii au ocolit in mare parte vacantele in Grecia din cauza numarului tot mai mare de revolte de anul trecut. De partea cealalta, grecii dau vina pe Germania pentru masurile de austeritate dure luate pentru aprobarea celor doua pachete de salvare.

Rapoartele recente arata ca violentele asupra turistilor germani i-a facut pe acestia sa ocoleasca Grecia. Un pensionar olandez a fost confundat cu un german si atacat de doi greci in resedinta sa din Grecia, in timp ce casa unui oficial german a fost vandalizata, iar masina sotiei sale a fost incendiata.

Pe de alta parte, s-a inregistrat o crestere semnificativa din partea turistilor rusi, turci, israelieni dar si din partea celorlalti vecini din Balcani. In plus, unele regiuni turistice din Grecia, precum Dodecanes si Insula Kos, raman inca la fel de atragatoare ca si inaintea crizei.

In 2011, 65% din totalul turistilor din Grecia au venit din interiorul UE, turistii germani inregistrand cel mai mare grup turistic din tara (13,5%), urmat de britanici (10,7%).

Dar, cu toate ca turistii inca mai vin in Grecia, proprietarul unui magazin de bijuterii din Atena a declarat ca turistii cheltuiesc mult mai putini bani. Daca inainte de criza cheltuiau sute de euro pe o bijuterie, acum nu mai cumpara decat un suvenir de 10 euro, insuficient pentru a face profit.

Va iesi Grecia din zona euro?

"Acum mai mult decat oricand, Atena are nevoie de Turism. De aceea, turistii vor beneficia de preturi mai bune la hoteluri, restaurante, excursii si cumparaturi", spun oficialii greci.

Pe de alta parte, companiile de turism, precum TUI, Thomas Cook si Kuoni spun ca se pregatesc pentru o iesire a Greciei din zona euro. Un reprezentant al Thomas Cook a declarat ca Grecia continua sa ramana o destinatie importanta pentru noi si de mare valoare pentru turisti.

"Lucram cu furnizorii nostri si monitorizam indeaproape evolutia situatiei din Atena. Cei mai multi dintre turistii nostri se afla pe insulele tarii, fara sa fie deranjati de turbulentele din Atena".

Reprezentantii Kuoni spun ca au discutat cu partenerii greci pentru a-si adapta contractele in cazul unei devolarizari a monedei daca Grecia va iesi din zona euro.

"Efectul unui astfel de eveniment pentru industria de turism este greu de prezis. Efectul pe termen scurt ar fi negativ, in timp ce pe termen mediu si lung o revenire la drahma ar putea avea efecte pozitive pentru sectorul turismului grecesc", potrivit reprezentantilor companiei turistice Kuoni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turism Grecia criza, #turisti germani Grecia, #Grecia violente germani, #iesire grecia zona euro, #cifre turism Grecia , #Grecia