Criza Grecia: creditorii ar putea sterge datoriile

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 12:31
1300 citiri
Criza Grecia: creditorii ar putea sterge datoriile

Reprezentanti ai zonei euro au discutat in aceasta saptamana la Paris despre stergerea partiala a datoriei Greciei la orizontul anului 2015, se arata in editia de duminica a jurnalului Welt am Sonntag, preluat de AFP.

Potrivit informatiilor publicatiei germane care nu citeaza sursa, in cursul unei reuniuni cu usile inchise, desfasurata luni in capitala Frantei, la care a participat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, creditorii internationali ai Atenei (zona euro, BCE, FMI) au discutat despre posibilitatea ca, in 2015, sa renunte la exigentele lor financiare.

Conform editiei de duminica a cotidianului Die Welt, perspectiva unei stergeri partiale a datoriei Greciei ar urmari sa incurajeze aceasta tara in respectarea angajamentelor asumate in schimbul celui de-al doilea plan de salvare.

Optiunea mai vizeaza sa ofere asigurari Fondului Monetar International care solicita o reducere a datoriei Atenei la un nivel suportabil, continua jurnalul.

Potrivit unor surse apropiate participantilor la discutii, Schauble s-ar fi aratat deschis in fata acestei optiuni, in pofida opozitiei guvernului german.

Ministrii de finante din zonei euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a debloca o noua transa in valoare de aproximativ 32 de miliarde de euro din pachetul de sprijin financiar international convenit cu Uniunea Europeana si FMI.

Ei au cazut de acord sambata sa reduca dobanzile pentru imprumuturile bilaterale acordate pana in prezent Atenei in cadrul primului program de ajutorare a Greciei, fara sa fixeze insa o noua dobanda.

Ministrii de finante au mai decis sa cedeze Atenei cel putin o parte din castigurile realizate de bancile centrale nationale si BCE asupra obligatiunilor grecesti pe care le detin.

#criza grecia, #datorii grecia, #datorii suverane, #grecia faliment, #grecia zona euro , #Grecia