"Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA"

Marti, 23 Martie 2010, ora 14:52
1697 citiri
"Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA"

Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA, printre altele prin reducerea exporturilor catre zona euro si aparitia unui soc pe pietele financiare, a declarat unul dintre directorii Rezervei Federale (Fed). 

"Vad trei moduri in care criza elena poate afecta direct economia SUA.

In primul rand, ajustarea la problemele fiscale in unele state membre ale Uniunii Europene (UE) ar putea afecta dezvoltarea economica a zonei euro si exporturile americane catre aceasta regiune", a declarat Dennis Lockhart, directorul general al Fed din Atlanta, citat de publicatia franceza Le Monde.

UE este cea mai mare piata de export pentru produsele americane, a subliniat el, citat de Mediafax.

Lockhart considera, totodata, ca turbulentele din Grecia ar putea determina investitorii sa caute refugiu sub protectia dolarului, in detrimentul euro, ceea ce va duce la aprecierea monedei SUA si, in acest context, la diminuarea competitivitati exporturilor americane.

In plus, este posibil ca problemele bugetare ale statului elen sa creeze un soc pe pietele financiare, care se poate propaga in sistemul bancar sau se poate manifesta sub forma unei retrageri generale a investitorilor de pe piata datoriilor din SUA, a indicat directorul Rezervei Federale.

Sefii de state si de guverne din UE se vor reuni joi si vineri pentru a discuta problema Greciei, stat impovarat de datorii. 

#criza, #economia, #grecia, #sua , #Grecia