Creditorii privati, somati sa participe la salvarea Greciei

Joi, 08 Martie 2012, ora 11:03
1386 citiri
Creditorii privati, somati sa participe la salvarea Greciei

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a cerut creditorilor privati sa se inscrie in acordul de anulare partiala a datoriilor Greciei, avertizand ca nu vor primi o propunere mai avantajoasa si ca aceasta este vitala pentru stabilitatea financiara a zonei euro.

"Este important ca toti investitorii sa recunoasca faptul ca Europa a alocat maximul de fonduri diponibile pentru acest program voluntar de preschimbare a datoriilor si ca participarea totala este necesara pentru ca programul elen sa avanseze", a subliniat Rehn.

Investitorii privati trebuie sa isi exprime acordul pana joi seara.

Miercuri, Institutul International de Finante (IIF) a anuntat ca mai putin de 40% din creditorii privati ai Greciei au fost de acord sa se implice in program.

Marti seara, Ministerul elen de Finante anuntase ca sase dintre cele mai mari banci din tara - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank si ATEbank - se vor inscrie pe lista.

Impreuna, acesti creditori detin obligatiuni elene in valoare de circa 40 de miliarde de euro.

Insa cinci fonduri mici de pensii, ce detin obligatiuni de circa 2 miliarde de euro, au avertizat ca nu vor accepta propunerea.

Ministerul grec de Finante a subliniat ca alternativa la anularea partiala a datoriei este intrarea in incapacitate de plata.

Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in 21 februarie, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a spus ca operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.

Acordul reprezinta una dintre conditiile unui al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro, pe care UE si FMI l-au promis Atenei.

In caz contrar, Grecia risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Olli Rehn creditori privati Grecia, #datorie publica Grecia, #criza financiara Grecia , #Grecia