Creditare: Banca Greciei anunta in februarie de cati bani au nevoie institutiile elene

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:29
1252 citiri
Creditare: Banca Greciei anunta in februarie de cati bani au nevoie institutiile elene

Banca Centrala a Greciei va analiza studiul companiei de consultanta BlackRock Solutions privind situatia institutiilor elene de creditare si va stabili pana la sfarsitul lunii viitoare nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie, a anuntat un oficial al Bancii Greciei, transmite Reuters.

Institutiile elene de creditare incearca sa faca fata dificultatilor legate de cresterea creditelor neperformante si de scaderea depozitelor, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de Grecia, care se confrunta cu al cincilea an consecutiv de contractare a economiei.

Bancile vor avea nevoie de recapitalizare in urma deprecierilor de active rezultate in urma participarii la schimbul de obligatiuni stabilit in octombrie, ce prevede ca creditorii privati sa stearga 50% din valoarea bondurilor grecesti pe care le detin.

"Studiul a ajuns la noi vineri. S-a constat ca bancile au nevoie de provizioane suplimentare ce vor fi anuntate pana sfarsitul lunii viitoare", a declarat pentru Reuters un oficial de la Banca Greciei.

Se estimeaza ca economia Greciei a inregistrat anul trecut un declin de aproximativ 6%, ceea ce a afectat portofoliile de credite deoarece somajul a ajuns la un nivel record - 18,2% in octombrie.

"Banca Greciei va evalua rezultatele studiilor privind provizioanele inregistrate de banci si planurile lor de afaceri pentru a stabili nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie", a afirmat oficialul.

Bancile grecesti trebuie sa implementeze planurile de majorare a capitalului pana in august

Banca Centrala a Greciei a anuntat institutiile elene de creditare ca trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% desi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerintelor stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Bancile europene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, suma cu peste opt miliarde de euro mai mare decat se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana.

Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa implementeze planurile lor de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#Banca Greciei, #institutii creditare Grecia, #nivel capitalizare creditori greci , #Grecia