Costul finantarii Greciei, la minimul ultimilor trei ani

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 16:59
1118 citiri
Costul finantarii Greciei, la minimul ultimilor trei ani

Costul imprumuturilor Greciei pe termen lung a scazut miercuri la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, dupa ce Fitch Ratings a revizuit in crestere ratingul tarii cu o treapta, la nivelul B-, datorita imbunatatirii perspectivelor economice.

Randamentul obligatiunilor elene pe termen de 10 ani a scazut cu un punct procentual, la 8,2%, cel mai redus nivel din iunie 2010, relateaza Financial Times.

In martie 2012, randamentul acestor obligatiuni a atins un maxim de 37%. Standard&Poor's a imbunatatit ratingul Greciei la nivelul B- in decembrie anul trecut. Grecia dispune de rating C din partea Moody's.

Toate calificativele Greciei se afla in categoria "junk", nerecomandata investitiilor.

Economia Greciei s-a contractat puternic in ultimii cinci ani, dar si-ar putea reveni usor in acest an. Statul elen ar putea inregistra chiar un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriei.

Numerosi analisti si investitori anticipeaza ca Grecia va avea nevoie de o noua restructurare a datoriei, care, potrivit Fitch, ar putea atinge 180% din PIB in intervalul 2013-2014. Anul trecut au fost efectuate doua astfel de operatiuni.

#Grecia rating tara, #Grecia imprumuturi, #economie grecia , #Grecia