Consumatorii greci si-au pierdut speranta

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 19:20
998 citiri
Consumatorii greci si-au pierdut speranta

Consumatorii grecii si-au pierdut orice urma de incredere intr-o redresare economica in viitorul previzibil.

Performanta economica a Greciei a scazut cu 5,5% in al doilea trimestru al acestui an, o cifra similara fiind anticipata pentru intregul an.

Cheltuielile publice au continuat sa creasca, punand in pericol planurile UE si ale Fondului Monetar International de a ajuta Grecia sa depaseasca criza. Guvernul Greciei inregistreaza in prezent un deficit de circa 9%, mai mult de unul in sase greci fiind actualmente somer; se anticipeaza ca, pana la sfarsitul anului, aceasta cifra sa ajunga la unul in cinci, iar pana in 2012 la unul in patru.

Contributiile la bugetul national au scazut, in timp ce cheltuielile au crescut, iar masurile de liberalizare si privatizare a economiei si de reducere a numarului de functionari publici nu sunt implementate suficient de rapid si de convingator de guvernul grec.

Intreprinderile publice si autoritatile de stat excedentare nu au fost inchise, reducerile convenite nefiind implementate. Pana la sfarsitul anului, deficitul gospodariilor va urca foarte probabil la peste 8,6% din PIB, potrivit studiului GfK.

Din cauza nivelului ridicat al somajului si al cresterii impozitelor, consumul nu sustine nici el economia deoarece grecii fac, in momentul de fata, numai cumparaturi esentiale.

O problema majora este productivitatea redusa si un deficit extrem de ridicat de cont de capital si de cont curent. Ramane de vazut daca Grecia se va putea redresa cu ajutorul UE si al Fondului Monetar International.

Protestele pe strazile Atenei continua si in aceasta saptamana, in timp ce liderii europeni incearca sa gaseasca o iesire din criza datoriilor suverane. La sfarsitul acestei saptamani, liderii europeni se vor intalni la G20 pentru a pune pe masa planul de salvare al zonei euro si, implicit, al Greciei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consumatori greci, #criza grecia, #consum grecia, #criza zona euro , #Grecia