Cel mai mare fond de pensii din Grecia e in necaz

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:23
1607 citiri
Cel mai mare fond de pensii din Grecia e in necaz

Cel mai mare fond de pensii pentru salariatii din sectorul privat din Grecia (Ika) trebuie sa faca fata in 2011 unui deficit de 200 milioane de euro si in prezent este in cautarea unor imprumuturi internationale pentru a putea plati pensiile in 2012 si 2013, a anuntat lui conducerea Ika, transmite AFP.

"Pentru a putea asigura plata pensiilor in 2012 si 2013 studiem mai multe solutii alternative (...) si in acest sens cautam sa imprumutam trei miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile", a declarat pentru AFP directorul Ika, Roverdos Spyropoulos.

Banca Europeana de Investitii ar putea fi solicitata de catre Ika sa ii acorde un imprumut in acest sens, potrivit cotidianului grec Eleftherotypia. Cu toate acestea, Roverdos Spyropoulos a precizat ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie cu privire la un eventual imprumut.

Propunerea Ika ar urma sa fie discutata la Bruxelles de catre o echipa de experti europeni pe data de 20 decembrie, a mai spus directorul Ika.

"Pentru a nu ingreuna bugetul statului am dori sa recurgem la o titrizare a datoriilor Ika care ajung la scandenta, care se ridica la 7 miliarde de euro", a mai adaugat Roverdos Spyropoulos.

In ideea de a reduce cheltuielile publice, proiectul de buget pe 2012, care ar urma sa fie votat marti de parlamentul grec, prevede reducerea subventiilor catre casele de pensii, dintre care majoritatea sunt deficitare. Mai mult, exista riscul ca deficitele caselor de pensii sa creasca in urma operatiunii de stergere a datoriilor Greciei detinute de bancile si institutiile privare, deoarece acestea detin un pachet semnificativ de obligatiuni suverane grecesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ika fond de pesii Grecia, #ajutor Europa institutii Grecia , #Grecia