"CE vrea sa interzica speculatiile cu datoriile suverane ale statelor"

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 10:03
1503 citiri
"CE vrea sa interzica speculatiile cu datoriile suverane ale statelor"

Comisia Europeana (CE) vrea interzicerea operatiunilor speculative cu datorii suverane ale statelor, a anuntat, marti, presedintele institutiei, Jose Manuel Barroso, transmite AGP.

CE "va analiza cu atentie oportunitatea interzicerii operatiunilor pur speculative cu asigurari impotriva riscului de default - credit default swaps (CDS) - pentru datoriile suverane ale statelor", a afirmat Barroso in fata Parlamentului European, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca nu este justificat sa cumperi asigurari pentru riscuri la care nu esti expus, pe baze pur speculative.

CDS-urile sunt produse financiare derivate destinate acoperirii riscurilor de intrare in incapacitate de plata a datoriilor, dar speculatorii le cumpara chiar daca nu sunt expusi direct riscurilor.

Tranzactiile cu CDS-uri au contribuit la criza financiara mondiala, iar recent au aparut suspiciuni ca aceste instrumente financiare au fost folosite de speculatori in criza bugetara din Grecia.

"Daca este adevarat ca problemele actuale ale Greciei nu au fost provocate de speculatii, este la fel de adevarat ca acestea au reprezentat un factor agravant", a subliniat Barroso.

El a precizat ca o eventuala interzicere a tranzactiilor cu CDS-uri legate de datoriile suverane ar contribui la reformele pe care Comisia le elaboreaza in vederea imbunatatirii transparentei pietei produselor derivate.

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, urmeaza sa prezinte un proiect de directiva privind produsele derivate inainte de aceasta vara, precum si masuri impotriva abuzurilor pe piata inainte de sfarsitul anului.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barosso, #cds, #grecia, #speculatii, #tranzactii , #Grecia