CE: nu s-a ajuns la un acord de sustinere financiara a Greciei

Sambata, 13 Martie 2010, ora 14:04
1462 citiri
CE: nu s-a ajuns la un acord de sustinere financiara a Greciei

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a dezmintit sambata informatiile publicate de publicatia britanica Guardian, potrivit carora statele membre ale zonei euro ar fi ajuns la un acord de sustinere financiara a Greciei prin contributii bilaterale, relateaza Boursorama, citat de NewsIn.

 

Astfel, purtarorul de cuvant Jonathan Todd a precizat ca in prezent au loc discutii tehnice si ca CE este gata sa actioneze, daca este necesar.

"Comisia este gata sa actioneze daca este necesar.

Discutiile tehnnice continua si nu sunt finalizate in acest moment. Orice altceva reprezinta doar speculatii", a afirmat Todd.

Publicatia britanica Guardian a relatat in editia de sambata, citand surse avizate de la Bruxelles, ca liderii statelor din zona euro ar fi ajuns la un acord ce prevede finantarea unui plan de salvare a Greciei prin contributii bilaterale, pentru a usura presiunea asupra monedei unice.

Detaliile planului ar urma sa fie stabilite luni, in cadrul reuniunii ministrilor de finante din zona euro, de la Bruxelles.

Potrivit surselor, Berlinul ar fi acceptat in cele din urma sa contribuie la acest plan, in ciuda opozitiei puternice din Germania.

Astfel, statele din zona euro au ajuns la un acord asupra unor "contributii bilaterale coordonate" sub forma unor garantii ce vor fi acordate la imprumuturile Greciei, in cazul in care guvernul de la Atena nu va reusi sa-si refinanteze singur datoriile de pe pietele private si va cere ajutorul UE, a precizat un oficial din Comisia Europeana, citat de Guardian.

O alta sursa a declarat ca ajutorul ar putea atinge 25 miliarde euro, desi in unele capitale europene estimarile ajung pana la 55 miliarde euro, suma de care ar avea nevoie Grecia pana la finalul anului.

In 15 martie se intalnesc la Bruxelles ministrii de finante ai celor 16 state din zona euro, in timp ce pe 16 martie este programata reuniunea tuturor celor 27 de ministri de finante din UE.

 

#ce, # acord, # sustinere, # financiara, # grecia , #Grecia