Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

datorii de peste 200%

Bugetul Greciei anunta durere si pentru anul viitor. Iesirea din recesiune, abia in 2017

Bugetul Greciei anunta durere si pentru anul viitor. Iesirea din recesiune, abia in 2017


Guvernul de la Atena va face public proiectul de buget pe anul viitor, intr-o incercare de a demonstra creditorilor internationali ca, de aceasta data, elenii sunt decisi sa respecte conditiile negociate in cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara.

Proiectia bugetara demonstreaza ca economia Greciei va ramane in recesiune si in 2016, cresterea economica urmand sa apara abia peste doi ani, relateaza Reuters.

Durere si optimism

Dupa 6 luni de negocieri intense cu creditorii internatinali, Atena a reusit sa obtina o noua runda de finantare de 86 de miliarde de euro pentru a repune economia tarii pe picioare.

Conditiile impuse de creditorii Greciei din zona euro sunt insa mult mai stricte decat cele prevazute in memorandumurile anterioare, iar duritatea acestora va fi resimtita de populatia elena.

Guvernul Tsipras se apropie de prima verificare pe care reprezentantii CE si ai Bancii Centrale Europene o vor face in noiembrie pentru a analiza procesul de implementare a reformelor negociate.

De altfel, oficialii de la Atena nici nu au un spatiu de manevra foarte larg, deciziile guvernului fiind supuse unei stricte supravegheri a reprezentantilor tarilor creditoare.

In ciuda optimismului manifestat la Atena, unde guvernul Syriza spera ca recesiunea de anul viitor va fi indulcita de o crestere a veniturilor din turism, abia 2017 va reprezenta punctul de cotitura in evolutia economiei elene.

Sub presiunea datoriilor acumulate, economia Greciei este de asteptat sa descreasca cu 2,3% in cursul acestui an si cu 0,5% in 2016. Datoria publica a tarii a atins 196% din PIB in cursul acestui an, iar in 2016, cu noul imprumut, se va ridica la 201%.

"Tintele principale incluse in proiectul de buget nu vor diferi de cele negociate in programul de asistenta financiara", a declarat un oficial din Ministerul de Finante de la Atena.

"Sperantele noastre sunt ca recesiunea de anul acesta va fi mai mica decat cea prognozata, iar acest lucru se va reflecta in varianta finala de buget care va fi adoptata in noiembrie", a mai adaugat acesta.

Proiectia inscrisa in cadrul memorandumului semnat intre oficialitatile elene si creditorii din zona euro include un defigit bugetar de 0,25% din PIB pe anul in curs, urmat de un excedent de 0,5% in cursul anului viitor.

Conform negocierilor, in 2019, Grecia ar trebui sa inregistreze un excedent bugetar de 3,5% din PIB.

Atena vrea sa treaca cu bine de prima examinare facuta de creditori si sa se apuce rapid de recapitalizarea bancilor, sperand in acelasi timp la reluarea discutiilor privind usurarea poverii datoriilor, dar si la revenirea investitorilor straini in tara, a explicat premierul Tsipras in fata parlamentarilor.

Fara cearta

Cel de-al doilea mandat al lui Alexis Tsipras pare sa lase in urma toate rabufnirile temperamentale de care oficialii Syriza au dat dovada in negocierile purtate in prima jumatate a anului cu creditorii internationali.

Surse din diplomatia elena afirma ca Tsipras si colegii sai din guvern sunt decisi sa urmeze indicatiile creditorilor in incercarea de a redobandi independenta economica a tarii.

Ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, se va deplasa luni la Luxemburg, unde se va intalni cu omologii sai din zona euro, pentru a discuta setul de reforme pe care Grecia trebuie sa le implementeze pana in 15 noiembrie.

Tot astazi, premierul Tsipras isi va prezenta programul de guvernare pe urmatorii 4 ani in fata parlamentului elen. Oficiali din cadrul guvernului sustin ca liniile principale se refera la respectarea tintelor convenite cu creditori, lupta anticoruptie si reformarea statului.

In acelasi timp, Tsipras spera ca noul ton adoptat in discutiile cu creditorii europeni sa-i permita sa recurga la diverse artifici in ceea ce Atena numeste "zonele gri" ale memorandumului.

Practic, Tsipras spera sa-si respecte o parte din angajamentele luate in fata alegatorilor privind reducerea poverii fiscale resimtite de greci.

Astfel, guvernul Syriza se pregateste sa ofere alternative cu acelasi impact fiscal la cele mai dureroase puncte atinse in negocieri: Codul Muncii, legea pensiilor, liberalizarea pietei de energie si impunerea unei taxe speciale de 23% in invatamantul privat.

"Vrem sa ne afundam in problema, sa trecem peste prima etapa de supraveghere din cadrul programului bailout si sa recapitalizam bancile, urmand ca apoi sa ne concentram pe negocierile vizand usurarea datorie publice a Greciei", a explicat un reprezentant al guvernului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1984 ori