BCE nu mai permite Greciei sa foloseasca obligatiunile guvernamentale ca garantii pentru noi credite

Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:53
1520 citiri
BCE nu mai permite Greciei sa foloseasca obligatiunile guvernamentale ca garantii pentru noi credite
Foto: ekathimerini.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

Datoria publica a Greciei este plasata in categoria "junk", astfel ca BCE a oferit tarii un avantaj prin renuntarea la cerinta ca obligatiunile guvernamentale sa fie evaluate ca recomandate pentru investitii pentru a putea obtine finantare ieftina din partea institutiei europene, relateaza MarketWatch, citata de Mediafax.

Una dintre conditiile puse de BCE pentru a acorda acest sprijin Grecia a fost ca guvernul de la Atena sa respecte programul de bailout convenit cu creditorii internationali.

"Decizia Consiliului Guvernatorilor se bazeaza pe faptul ca nu se poate presupune in acest moment ca revizuirea programului va fi indeplinita cu succes", se arata intr-un comunicat al BCE.

In aceste conditii, banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilitatii de finantare de urgenta. Prin acest program, imprumuturile sunt mai scumpe si sunt oferite de banca centrala a Greciei, nu direct de catre BCE.

Actiunea BCE este perceputa de catre analisti drept un semnal al faptului ca, asemenea Germaniei, BCE nu este dispusa sa accepte inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene.

De asemenea, mai multe surse au declarat ca BCE nu este deschisa la propunerea Greciei de a emite obligatiuni suplimentare pentru a strange fondurile necesare pentru a asigura lichiditatile necesare guvernului de la Atena.

Masura decisa de BCE, care se va aplica incepand cu data de 11 februarie, va duce la cresterea costurilor de finantare ale Greciei, potrivit Bloomberg. Randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Greciei au crescut joi cu 70 de puncte de baza (0,7 puncte procentuale), la 10,38% la ora 10:01 (ora Romaniei).

Miercuri, Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante s-a intalnit cu presedintele BCE, Mario Draghi. In urma discutiilor purtate cu Draghi, ministrul de finante al Greciei a declarat ca BCE este dispusa "sa faca orice este nevoie" pentru a sustine statele membre ale zonei euro.

Varoufakis si premierul Alexis Tsipras se afla, incepand de duminica, intr-un turneu european, in cadrul caruia sunt programate mai multe intalniri cu reprezentanti ai guvernelor nationale, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice, care in prezent se ridica la circa 315 miliarde euro.

La inceputul saptamanii, Varoufakis a propus oficialilor europeni si FMI inlocuirea obligatiunilor guvernamentale detinute in prezent de creditorii internationali, fie cu unele al caror randament variaza in functie de evolutia economica a tarii, fie cu asa-numitele titluri "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia credite BCE, #datorii grecia, #masuri BCE Grecia , #Grecia