Bancile grecesti si-au redus imprumuturile de la BCE

Joi, 03 Mai 2012, ora 20:42
1277 citiri
Bancile grecesti si-au redus imprumuturile de la BCE

Imprumuturile bancilor grecesti de la Banca Centrala Europeana au scazut la 73,37 miliarde de euro la finele lunii ianuarie, de la 76,16 miliarde de euro la finele lunii decembrie, arata datele comunicate joi de Banca centrala a Greciei, transmite Reutes.

In schimb, au crescut cu 16,01 miliarde de euro imprumuturile bancilor grecesti de la Banca centrala a Greciei, pana la 54,04 miliarde de euro. Banca centrala a Greciei nu a oferit cifre detaliate cu privire la accesul fiecarei banci la facilitatea ELA (emergency liquidity assistance).

De la debutul crizei datoriilor Greciei, la inceputul lui 2010, bancile elene se confrunta cu probleme in obtinerea de lichiditati in conditiile in care accesul lor la piata interbancara este inghetat, iar depozitele lor s-au diminuat. In aceste conditii, bancile grecesti au devenit puternic dependente de BCE si, recent, de Banca centrala a Greciei pentru lichiditati.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania. National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#banci grecesti imprumuturi BCE, #BCE imprumut banca Grecia, #banci Grecia imprumuturi , #Grecia