Bancile din Grecia vor sa se uneasca impotriva crizei

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 18:03
1680 citiri
Bancile din Grecia vor sa se uneasca impotriva crizei

Trei dintre cele mai mari banci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit. O uniune bancara in Grecia este sustinuta si in prezent de autoritatile din aceasta tara.

NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank sunt toate prezente in Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar EFG detine Bancpost. Dintre marile banci elene nu a participat Alpha Bank, de asemenea activa pe piata romaneasca, potrivit unor surse citate de cotidianul Kathimerini.

Managerii celor trei banci au discutat, inaintea alegerilor parlamentare anticipate din 6 mai, posibilitatea unei fuziuni care ar fi creat o institutie de credit de mari dimensiuni, care ar rezista dificultatilor unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Contactele pe aceasta tema s-au oprit cu scurt timp inaintea zilei alegerilor, potrivit surselor citate.

Stadiul in care s-au aflat discutiile celor trei banci nu este cunoscut, dar se pare ca partile implicate nu au avut intalniri pe aceasta tema.

Contactele au incetat pentru evaluarea situatiei politice si nu au mai fost reluate. Grecia a fost nevoita sa organizeze alegeri anticipate din nou, in iunie.

Ulterior, peisajul bancar elen a inceput sa inregistreze schimbari, precum preluarea activelor viabile ale ATEbank de catre Piraeus.

Oficialii greci sustin o uniune bancara in Grecia

Un oficial important oficial din sectorul bancar elen a declarat, insa, recent pentru cotidianul elen ca "sectorul bancar din Grecia nu are decat o cale: formarea unei banci cu adevarat mari, care sa conteze la nivel international".

NBG avea la sfarsitul primului trimestru active de 111,5 miliarde de euro, EFG Eurobank 73,6 miliarde de euro, iar Piraeus Bank 46,4 miliarde de euro.

Marile banci elene au inregistrat pierderi considerabile ca urmare a participarii la restructurarea datoriei statului elen in acest an, prin care indatorarea tarii a fost redusa cu circa 100 miliarde de euro.

Pentru consolidarea sistemului bancar, institutiile de creduit au primit pentru recapitalizare, la sfarsitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

Astfel, National Bank of Greece a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat cinci miliarde euro, EFG Eurobank a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

A doua transa, de 25 miliarde de euro, ar urma sa fie transferata bancilor pana in octombrie.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor elene.

Troica respinge planul de austeritate de 12 miliarde de euro propus de Grecia. Reprezentantii institutiilor europene, care au purtat, duminica, o serie de discutii cu ministrul grec de Finante, ar fi trebuit sa aprobe planul de a taia aproximativ 11,7 miliarde de euro de la bugetul de stat in urmatorii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia sistem bancar, #unificare banci Grecia, #Grecia acord FMI, #Grecia imprumut FMI , #Grecia