Bancile care nu trec testele de stres, sustinute de UE

Marti, 12 Iulie 2011, ora 23:12
1227 citiri
Bancile care nu trec testele de stres, sustinute de UE

Uniunea Europeana s-a angajat, marti, sa sustina bancile care nu vor trece testele de stres, ale caror rezultate sunt asteptate vineri intr-o atmosfera tensionata de pericolul extinderii crizei datoriilor suverane. 

"Consiliul de ministri a confirmat ca vor fi luate masurile corespunzatoare pentru remedierea situatiei, dupa publicarea rezultatelor testelor de stres", se arata intr-un text adoptat de ministrii de Finante europeni reuniti la Bruxelles.

Masurile includ atat participarea sectorului bancar cat si sustinere din partea guvernelor europene, daca va fi nevoie, in conformitate cu reglementarile UE in domeniul concurentei.

Testele coordonate de autoritatile de reglementare a sectorului financiar vor fi publicate vineri seara, fiind asteptate cu mare interes de pietele financiare.

Aceste evaluari vor scoate in evidenta expunerile diferitelor institutii financiare la riscurile legate de datoriile suverane.

Actiunile din sectorul bancar european au scazut puternic in ultimele cateva sedinte de tranzactionare, din cauza temerilor legate de extinderea crizei datoriilor in tari precum Italia si Spania.

Bancile europene au o expunere mare in Italia.

Sectorul financiar german este angajat cu 116 miliarde de euro in aceasta tara, potrivit datelor bancii centrale germane, Bundesbank.

Institutiile financiare franceze ar avea, potrivit unui analist francez, o expunere de 290 de miliarde de euro. Testele de stres din acest an au fost prezentate drept mai stricte decat cele de anul trecut si au fost aplicate unor 91 de banci europene, reprezentand 65% din activele bancilor europene.

Evaluarile nu au luat in calcul intrarea in incapacitate de plata a Greciei, dar fiecare banca va dezvalui expunerea portofoliilor la riscuri.

Testele de anul trecut au pierdut din credibilitate dupa ce banci irlandeze care le-au promovat au fost ulterior nevoite sa ceara sprijin din partea guvernului pentru a evita falimentul.

Tarile cu cele mai multe banci participante la testare sunt Spania, cu 25 de institutii financiare, Germania cu 13 si Grecia cu 6. 

#faliment grecia, #italia, #banci, #sistem bancar, # teste de stres, #ue , #Grecia

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian