Azerii de la Socar vor prelua compania de distributie a gazelor din Grecia

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 11:10
1081 citiri
Azerii de la Socar vor prelua compania de distributie a gazelor din Grecia

Compania Petroliera de Stat din Azerbaijan - Socar - a anuntat vineri ca a ajuns la un acord de principiu cu Agentia de privatizare din Grecia (HRADF) cu privire la achizitionarea a 66% din actiunile companiei Desfa, operatorul retelei de distributie a gazelor naturale din Grecia, informeaza un comunicat de presa.

Socar nu a dezvaluit termenii financiari ai tranzactiei dar a adaugat ca impreuna cu HRDAF lucreaza la finalizarea aspectelor tehnice ale tranzactiei.

"Socar are o vasta experienta in sistemele de gazoducte din regiunea Caspica si suntem bucurosi sa incepem sa lucram in Grecia, primul nostru proiect de acest tip in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Socar, Rovnag Abdullayev.

Lovita de criza, Grecia a lansat la inceputul acestui an un vast program de privatizari, pe lista companiilor ce urmau sa fie scoase la privatizare figurand compania de gaze naturale Depa si filiala sa de distributie Desfa. Insa la expirarea termenului limita, autoritatile de la Atena nu au primit nicio oferta angajanta pentru compania DEPA, in timp ce compania azera Socar a fost singurul ofertant la preluarea Desfa.

Potrivit presei elene, Socar a depus o oferta imbunatatita de 400 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni la Desfa, in conditiile in care pretul minim cerut de autoritatile grecesti a fost de 330 milioane de euro.

Compania de Stat de Petrol si Gaze Naturale din Azerbaidjan detine in prezent in Romania o retea de 14 benzinarii active in zona Moldovei, care insumeaza un personal de 220 de angajati. SOCAR are o productia anuala de 60 de milioane de tone de petrol si 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

#preluare companie gaze Grecia, #Socar preluare Desfa, #investitii Azerbaidjan gaze Grecia , #Grecia