Atena obtine un termen suplimentar de doi ani pentru reducerea deficitului bugetar

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:16
1242 citiri
Atena obtine un termen suplimentar de doi ani pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul grec va obtine o extindere de doi ani a perioadei in care trebuie sa-si reduca deficitul bugetar, informeaza cotidianul german Suddeutsche Zeitung in editia sa de miercuri, citand un protocol de acord cu creditorii internationali ai Greciei, scrie AFP.

Atena va trebui sa atinga tintele de deficit bugetar, sub pragul de 3% din Produsul sau Intern Brut (PIB), in 2016, si nu in 2014, asa cum era prevazut pana in prezent, continua publicatia de la Munchen.

Termenele acordate Greciei pentru punerea in practica a reformelor pe piata interna a muncii si in sectorul energiei, precum si pentru noi privatizari vor fi de asemenea prelungite, potrivit sursei citate.

Premierul Antonis Samaras poate sa mai conteze si pe faptul ca partenerii europeni ai Greciei vor debloca rapid o noua transa de ajutor, in valoare de 31,5 miliarde euro, adauga Suddeutsche Zeitung.

Atena prevede un program de privatizare cu venituri de numai 8,8 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2015, fata de 19 miliarde euro estimate pana in prezent.

O chestiune era insa in suspans marti, si anume cum va reusi Atena sa acopere deficitul bugetar din 2013 si 2014, ziarul german precizand ca este necesar un efort suplimentar de 15 pana la 18 miliarde de euro.

Samaras a anuntat marti seara ca guvernul sau de coalitie va continua negocierile pentru a pune la punct masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Deblocarea transei de 31,5 miliarde de euro presupune acordul intre guvernul grec si troica finantatorilor (UE-FMI-BCE) cu privire la noi economii in valoare de 13,5 miliarde de euro cerute de creditori pentru 2013 si 2014, dintre care 9 miliarde se refera la anul viitor.

#deficit bugetar grecia, #produs intern brut Grecia, #Antonis Samaras deficit bugetar Grecia , #Grecia