Atena, coplesita de refugiati: Criza nu se rezolva cu garduri

Miercuri, 19 August 2015, ora 15:45
4099 citiri
Atena, coplesita de refugiati: Criza nu se rezolva cu garduri
Foto: Wikimedia

Oficialii eleni au facut din nou apel la Bruxelles pentru a gasi o strategie eficienta in problema migrantilor care au invadat insulele Greciei. Ultimele date statistice arata ca, numai saptamana trecuta, alti 21.000 de refugiati din Orientul Mijlociu au ajuns pe sol elen.

Cifra se apropie de jumatate din numarul refugiatilor intrati in Grecia cursul anului trecut si duce totalul imigrantilor ajunsi in 2015 pe pamant elen la 160.000, relateaza revista Newsweek.

Lipsa de coordonare

Fluxul de refugiati sositi din Siria si alte cateva state afectate de razboaie civile pune presiune pe sistemul de receptie al Greciei, bazat in special pe voluntari, impingand gramezile de noi veniti in tabere improprii si lasand loc de conflicte si incaierari publice.

Un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat pentru Refigiati al ONU a cerut Atenei sa iasa in fata si sa preia rolul de lider in coordonarea crizei refugiatilor care a afectat intreg bazinul mediteraneean.

In replica, guvernantii eleni au explicat ca exista o totala lipsa de coordonare intre actiunile lor si cele ale oficialilor UE.

"Problema nu poate fi rezoltata prin deschiderea unor procese juridice in Grecia si, cu siguranta, nici intoarcerea ambarcatiunilor din drum sau ridicarea zidurilor la granita nu reprezinta solutii", a arata purtatorul de cuvant al guvernului elen, Olga Gerovassili.

Ascunsi dupa sarma ghimpata

Ungurii au demarat inca de la inceputul acestei luni construirea unui gard de sarma ghimpata de 175 de kilometri la granita cu Serbia pentru a se proteja de invazia refugiatilor intrati in Europa.

Marea Britanie si Franta au inasprit masurile de control in zona tunelului care strabate Canalul Manecii, dupa ce aparitia unor imense tabere de refugiati pe malul francez i-a pus in garda pe britanici.

Grecii se arata revoltati de faptul ca majoritatea tarilor europene pun obstacole evidente in rezolvarea crizei refugiatilor, raportand blocaje ale nomazilor sirieni la granita sa nordica.

"Tara noastra nu are resursele financiare sau infrastructura necesara pentru a gestiona cu demnitate o astfel de situatie", a avertizat Gerovassili.

Pe langa conditiile improprii in care sunt tinuti refugiatii din insulele Marii Egee, elenii s-au trezit ca nu au mijloacele de transport necesare pentru a-i reloca pe acestia in partea continentala a tarii.

"Pe insula Lesbos avem 4000 de persoane care asteapta transferul in acest moment, iar altii continua sa vina din Turcia in fiecare zi. Conditiile sunt extrem de dificile" arata Katerina Selacha, voluntar in cadrul unei organizatii umanitare.

Focar de revolta

Comitetul International de Salvare a transmis deja un avertisment conform caruia, Lesbos risca sa ajunga la un punct exploziv pe masura ce tot mai multi refugiati iau cu asalt aceasta insula si descopera ca nu mai pot pleca de aici.

"Situatia este deja tensionata si am inregistrat conflicte intre autoritatile locale si diferite grupuri de refugiati", explica Kirk Day, reprezentantul CIS in zona.

Reprezentantii ONU au raportat ca doar trei insule grecesti au organizat tabere pentru refugiati, dar ca acestea s-au dovedit ineficiente.

Saptamana trecuta, pe insula Kos, politia i-a inchis pe migranti pe un stadion pentru a efectua triajul lor, iar lucrurile au scapat de sub control.

Statul elen a folosit o nava de pasageri pentru a adaposti o parte dintre refugiati, in incercarea de a imbunatati conditiile din tabere de pe insule, unde cei mai multi traiesc in corturi si in cutii de carton.

Oficialii de la Atena sustin ca statele eruropene ar putea contribui macar cu adaposturi mobile pentru imbunatatirea conditiilor de trai din taberele de refugiati.

"Avem nevoie de noi centre de primire. Nu putem continua sa vedem imagini tragice cu copii tinuti in aceste conditii", a mai spus Olga Gerovassili.

#criza refugiati Europa, #refugiati Grecia, #criza umanitara, #revolte refugiati Grecia , #Grecia