Alegeri Grecia: Revine optimismul pe pietele financiare

Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:59
1442 citiri
Alegeri Grecia: Revine optimismul pe pietele financiare

Dupa aflarea rezultatului alegerilor din Grecia pietele financiare au reactionat pozitiv. Atat euro, cat si bursele din Asia au urcat luni la cele mai ridicate cotatii din ultima luna.

Grecii au votat duminica cu partidul care a pledat pentru ramanerea tarii in zona euro, partidul Noua Democratie obtinand 29,66% din voturile acestora. Intrucat nu au obtinut majoritatea in Parlamentul elen, Noua Democratie ar putea forma o coalitie cu partidul pro-bailout care a iesit pe locul trei, Pasok.

Rezultatele alegerilor au calmat totusi temerile investitorilor ca Grecia s-ar putea abate de la tintele fiscale, necesare pentru ca tara sa continue sa primeasca ajutor extern.

Rezultatele din Grecia au avut impact pe pietele financiare, indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei urcand cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel din 16 mai. In plus, moneda euro s-a apreciat cu 0,6%, la 1,2748 dolari, scrie Bloomberg.

Cresterile de pe pietele asiatice au fost stimulate si de comentarii din partea oficialilor bancii centrale a Chinei, care anticipeaza ca cresterea economica se va revigora in trimestrul urmator. Totodata, presedintele chinez Hu Jintao a declarat pentru ziarul mexican Reforma ca China va sustine un ritm stabil de crestere economica.

Preturile marfurilor au evoluat in urcare, iar indicii care masoara riscul asociat obligatiunilor pe pietele asiatice au coborat la cele mai reduse niveluri de la inceputul lunii mai.

Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt in urcare cu 0,5%.

Leul s-a apreciat usor dupa anuntarea rezultatelor din Grecia

Rezultatul alegerilor din Grecia, in favoarea mentinerii tarii in zona euro si respectarii obligatiilor in fara creditorilor internationali, s-a reflectat intr-o apreciere a leului.

Leul a deschis la cotatii de 4,4580 - 4,4600 unitati pe euro, in scadere fata de nivelul de vineri seara, cand bancile schimbau euro pentru 4,4640 - 4,4675 lei pe euro. In jurul orei 10:10, operatiunile se realizau la 4,4590 - 4,4600 lei pe euro.

Pretul petrolului, in crestere

Pretului barilului de petrol Brent, destinat pietei londoneze, a fost tranzactionat cu 98,94 de dolari, in crestere cu un dolar, in timp ce petrolul american se tranzactiona pe bursele asiatice cu 85,28 de dolari, in crestere cu 1,25 dolari fata de sedinta precedenta.

"Desi este o incetinire a ritmului de crestere, apreciem ca preturile vor continua sa creasca cu cinci procente in urmatoarele zile. Cu toate acestea, nesiguranta de pe pietele europene si scaderile semnificative de pe pietele americane tin in priza investorii", sunt de parere analistii citati de CNBC.

Pretul petrolului a oscilat in ultimele doua saptamani in jurul valorii de 84 de dolari barilul. Tiand cont de importanta evenimentelor cu care se "confrunta" Europa, cred ca ne putem astepta ca pretul barilului de petrol sa ajunga undeva pe la 86,60 de dolari barilul, poate chiar mai mult, dar fara a depasi 81 de dolari barilul" este de parere econmistul Kirk Howell, CEO SunGuard Kiodex.

#alegeri Grecia euro, #alegeri Grecia petrol , #Grecia