Aeroportul transformat in proiect imobiliar. Planul grecilor pentru relansarea economiei VIDEO

Marti, 01 Iulie 2014, ora 16:59
1485 citiri
Aeroportul transformat in proiect imobiliar. Planul grecilor pentru relansarea economiei VIDEO
Sursa foto: Reuters

Aeroportul Ellinikon, cel mai important din Grecia timp de sase decenii, va fi transformat intr-un complex turistic urias de autoritatile de la Atena, parte a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana, ca a urmare a programului de bailout, prin care acestea acorda asistenta financiara grecilor.

Aeroportul Ellinikon (Ελληνικoν), uneori latinizat si ca Hellinikon, a fost botezat dupa suburbia Elliniko (n.r. grec, elen, in limba greaca), in care se afla, si a servit drept aeroportul principal al Greciei, timp de aproape 60 de ani. Situat la mai putin de zece kilometri de centrul Atenei, Ellinikon a fost inaugurat in 1938 si preluat de Luftwaffe, fortele aeriene germane, doar trei ani mai tarziu, in 1941, ca urmare a ocupatiei naziste. Dupa razboi, grecii le-au permis americanilor sa foloseasca baza militara, in baza unei intelegeri valabile pana in 1993, iar traficul civil a fost reluat la Ellinikon abia in 1956, conform Mediafax.

Guvernul elen nu a prelungit intelegerea cu armata Statelor Unite, asa ca americanii s-au retras, in 1993. Ellinikon a devenit in intregime civil si a ajuns sa aiba un trafic de 12 milioane de pasageri anual, situandu-se intre primele 50 de aeroporturi din Europa, din acest punct de vedere. Terminalul de est era folosit de compania aeriana de stat Olympic, in timp ce terminalul de vest, proiectat de celebrul arhitect finlandez Eero Saarinen, era utilizat de catre ceilalti transportatori. Aeroportul beneficia de doua piste, care totalizau putin peste 6,5 kilometri.

Ellinikon a fost inchis in 2001, ca urmare a inaugurarii Aeroportului International Eleftherios Venizelos, din Atena, ultimul avion care a decolat de acolo fiind un Boeing 737, care se indrepta spre Salonic. Dupa incetarea operatiunilor, o parte a aeroportului a fost convertita intr-un parc sportiv, care a gazduit competitii de baschet, scrima, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarba, in timpul Jocurilor Olimpice de vara de la Atena, din 2004. De atunci, au fost intocmite numeroase planuri pentru utilizarea spatiului nefolosit, in mod notabil, transformarea acestuia intr-un parc metropolitan.

Recent insa, autoritatile elene au decis sa isi vanda actiunile la compania Hellinikon SA, responsabila cu dezvoltarea zonei, in principal ca urmare a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana, parte a programului de bailout, prin care acestea din urma acorda asistenta financiara Greciei, relateaza CNN. Terenul, care se intinde pe aproape sase milioane de metri patrati, este acum acoperit de buruieni si locuit doar de caini fara stapan. Licitatia pentru achizitionarea complexului Ellinikon, la care au participat firma greaca Lamda, israelienii de la Elbit Cochin Island Ltd si compania britanica London & Regional Properties, a fost castigata de primii.

Consortiul format din Lamda Development si Global Investment Group, din care fac parte, printre altii, companiile Al Maabar, din Abu Dhabi, si Fosun Group, din China, va plati nu mai putin de 915 milioane de euro pentru 100% dintre actiunile companiei Hellinikon SA si va investi 5.9 miliarde de euro, in urmatorii 15 ani, pentru implementarea proiectului. Zona, care se intinde pe mai mult de sase sute de hectare, beneficiaza de o faleza de 3.5 kilometri si ar urma sa fie acoperita de parcuri, ansambluri rezidentiale de lux si complexuri hoteliere si sa gazduiasca evenimente sportive, expozitii si concerte.

Dezvoltatorii estimeaza ca proiectul ar genera intre 30.000 si 50.000 de locuri de munca si ar contribui cu 1,2% la produsul intern brut al Greciei. Totodata, acestia spun ca taxele si impozitele platite de afacerile din zona vor ajunge la doua miliarde de euro pe an. Mai departe, proiectul ar consolida pozitia Greciei, in general, si a Atenei, in special, ca destinatie turistica de top, prin atragerea a cel putin un milion de turisti in fiecare an, conform dezvoltatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia aeroport, #proiect grecia, #aeroport proiect , #Grecia