Acordul pentru anularea partiala a datoriei suverane elene, aprobat de Parlament

Joi, 23 Februarie 2012, ora 19:24
948 citiri
Acordul pentru anularea partiala a datoriei suverane elene, aprobat de Parlament

Acordul pentru reducerea datoriei elene a fost aprobat de Parlamentul grec, cu sustinerea celor mai importante partide politice din tara.

Bancile si alti creditori vor primi vineri oficial propunerea, care le cere sa anuleze peste 50% din datorie, a anuntat Ministerul elen de Finante.

Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in noaptea de luni spre marti, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a anuntat marti seara ca toti creditorii privati care vor sa ia parte la actiune vor fi anuntati in 9 martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.

In aceste conditii, semnarea acordului pentru un nou credit cu partenerii europeni si FMI urmeaza sa aiba loc in 19 martie.

Daca Grecia nu va trece toate aceste etape, risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

#salvare grecia, #anulare partiala datorie aprobare parlament Grecia, #datorie grecia , #Grecia