WSJ: Germania, adevaratul lider de la Bruxelles?

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 09:50
1016 citiri
WSJ: Germania, adevaratul lider de la Bruxelles?

Dominatia nemteasca asupra economiei europene nu este o dezbatere noua. Avand cea mai mare si mai puternica economie, Germania ramane tara care detine carma conducerii UE si ia cele mai importante decizii.

Daca pana acum, Berlinul a preferat sa isi exercite influenta "din umbra", acum, se pare ca nu mai este cazul, considera publicatia The Wall Street Journal.

A trecut o luna de cand Comisia Juncker a preluat, in mod oficial, mandatul la conducerea Comisiei Europene si deja s-au luat primele masuri: Germania a blocat cele mai importante posturi la Bruxelles si a influentat agenda politica a Comisiei Europene, dominand deciziile si institutiile europene intr-un mod fara precedent.

Pana in prezent, exista 31 de nemti instalati in staffurile celor 28 de comisari europeni, potrivit publicatiei "European Voice". In acest context, Germania ramane o tara dominanta in deciziile luate in cadrul UE, surclasand Franta, a doua putere importanta din Uniune, a carei influenta a "palit" din cauza "slabiciunilor economice cronice de care sufera".

Berlinul trage de mult timp sforile in mediul de afaceri si in conducerea Uniunii Europene. Astazi, la carma Comisiei Europene sta un luxemburgez - Jean-Claude Juncker, care a iesit invingator cu greu in votul din Parlamentul European de Joi - si un polonez - Donald Tusk, fost prim-ministru al Poloniei. Incepand cu data de luni, 1 decembrie, Tusk a preluat mandatul de Presedinte al Consiliului European de la Herman Van Rompuy, potrivit Wall Street Journal.

Pe langa faptul ca cei doi oficiali vorbesc cel mai bine limba germana, sunt inconjurati si de o multime de nemti instalati in pozitii de conducere in Uniunea Europeana. Este vorba de Martin Schulz, Presedintele Parlamentului European, de Klaus Welle, Secretarul General al Parlamentului si de omologul lui Welle, Uwe Corsepius, al carui mandat continua, cel putin, pana anul viitor.

Acestea nu sunt singure nume nemtesti cu "greutate" aflate la Conducerea Uniunii Europene. Se mai remarca si Klaus Regling, seful Mecanismului European pentru Stabilitate, Werner Hoyer, managerul Bancii Europene de Investitii, sau Martin Selmayr, seful de personal al lui Juncker.

Germania nu crede in relaxarea constrangerilor bugetare in incercarea de stimulare a economiei "muribunde" din zona euro. Oficialii nemti considera ca in locul folosirii politicii fiscale, ar fi mai indicat sa se utilizeze fondul de investitii al lui Juncker pentru remanierea bugetului deja existent al Uniunii Europene. Cum? Prin folosirea ingineriei financiare si a fondurilor din sectorul privat pentru a creste de aproximativ 15 ori bugetul de 21 de miliarde pe care il pun acum la dispozitie institutiile uniunii europene.

Influenta Germaniei este larg perceputa in special in zonele care implica industria tarii. De exemplu, editurile nemtesti sunt vazute ca stand in spatele activitatii intense pe care Google o desfasoara in Europa - aspect care a intrat si in atentia ParlamentuluI European, joi, ca rezolutie neobligatorie ce solicita luarea in considerare a unei "separari" a motoarelor de cautare de alte tipuri de servicii.

Rezolutia a fost inaintata de parlamentarul german, Andreas Schwab.

Juncker, omul Germaniei

Mass-media germana au facut un lobby puternic anul acesta pentru numirea lui Juncker in fruntea Comisiei. In plus, Selmayr, seful de personal al lui Juncker, a lucrat in trecut la publisherul german Bertelsmann SE. Omul responsabil pentru intreg portofoliul este nimeni altul decat Gunther Oettinger, comisarul digital neamt al Comisiei.

Oettinger exercita o influenta puternica si in telecomunicatii, unde noua comisie dezbate revizuirea substantiala a legislatiei actuale privind telecomunicatiile, care a fost pana acum in dezavantajul unor "jucatori" nemti importanti, cum este Deutche Telekom AG.

Exista mai multe probleme care au ridicat semne de intrebare si suspiciuni legate de faptul ca proiectele sau intentiile nemtilor din Comisie ar viza mai degraba interesele nationale ale tarii lor si abia apoi pe cele ale Europei. Insa acestia au replicat ca cei mai multi nemti angajati in institutiile Uniunii Europene sunt dedicati si actioneaza in conformitate cu responsabilitatile pe care le au in institutiile europene.

#Germania Uniunea Europeana, #Germania influenta UE, #Germania influenta Juncker , #Germania