UBS: Fragmentarea zonei euro ar avea consecinte devastatoare

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 15:13
1724 citiri
UBS: Fragmentarea zonei euro ar avea consecinte devastatoare

Destramarea zonei euro ar putea aduce un scenariu apocaliptic la nivel global, iar riscurile nu se rezuma doar la nivel economic. Pe langa intrarea statelor in incapacitate de plata, sansele de a se naste un nou razboi civil ar deveni foarte mari, judecand dupa exemplul istoriei.

"Zona euro nu functioneaza in structura actuala si membrii actuali, tocmai de aceea trebuie actionat in consecinta: fie se schimba structura, fie membrii acesteia" se arata intr-un raport prezentat de banca elvetiana UBS si citat de Zero Hedge.

UBS cuantifica adevaratele costuri de oportunitate pentru orice tara care ar parasi in acest moment zona euro.

"Daca o tara atat de puternica precum Germania ar parasi zona euro, consecintele ar include intrarea in default a marilor corporatii, recapitalizarea sistemului bancar si colapsul pietelor internationale", se arata in raport.

Daca Germania ar iesi din euro, costurile estimate de UBS ar fi de aproximativ 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetatean german in primul an, si o medie de 3.500-4.500 de euro de persoana, in anul urmator. Asta inseamna aproximativ 20-25% din PIB, in primul an".

"Cu toate aestea, costurile economice reprezinta cea mai mica ingrijorare a investitorilor in cazul unei destramari a zonei euro. Fragmentarea acestei uniuni va genera si costuri politice, iar influenta pe care Europa o are la nivel international va scadea drastic. In plus, merita luat in considerare faptul ca aproape nicio 'despartire' recenta de uniune monetara nu s-a finalizat fara vreo forma de autoritarism, guvernanta militara sau chiar razboi civil", se scrie in raportul UBS.

Totusi, euro se indreapta catre o integrare fiscala, nu o destramare


Scenariul cu cea mai mare probabilitate de realizare este faptul ca zona euro evolueaza lent catre un anumit tip de integrare fiscala. Scenariul cel mai sumbru, cel al destramarii, ar fi considerabil mai costisitor cu probabilitate zero de a se indeplini.

Tarile nu pot fi excluse din zona euro, dar statele suverane ar putea alege sa iasa de bunavoie din uniune. In orice caz, o abordare simplista a unei astfel de miscar subestimeaza puternic consecintele ei, scrie Zero Hedge.

Publicatia prezinta si un sumar al costurilor unei destramari in cadrul zonei euro.

Costurile economice minore


Chiar si plecarea din zona euro a unei tari cu economie mai slaba ar putea avea consecinte semnificative. Consecintele includ intrarea statului in incapacitate de plata, dar si un default la nivel de corporatii, recapitalizarea sistemului bancar si colapsul tranzactiilor internationale.

Potrivit UBS, plecarea unei astfel de tari din zona euro va genera costuri anuale intre 9.500 si 11.500 de euro pentru fiecare cetatean al tarii respective, ceea ce ar insemna un procent de pana la 50% din PIB, in primul an. In urmatorii ani, costurile anuale ar putea scadea pana la aproximativ 4.000 de euro de persoana.

Costurile economice majore

Daca o tara atat de puternica precum Germania ar parasi zona euro, consecintele ar fi aproximaiv aceleasi, diferenta fiind la nivel de costuri individuale ulterioare. Astfel, in primul an costurile suportate de fiecare cetatean german s-ar ridica pana la 8.000 de euro in primul an si pana la 4.500 de euro in urmatorii ani. Cifrele indica un procent al costurilor de 20-25% din PIB-ul pe primul an.

Pentru a face o comparatie, UBS prezinta ipotetoc costurile de bailout complet pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, care s-ar ridica la peste 1.000 de euro de persoana, dintr-un foc.

Costurile politice

Fragmentarea zonei euro ar putea slabi puterea Europei si ar putea genera chiar si razboaie civile. UBS ofera si cateva exemple din istorie, care sustin aceasta afirmatie.

In cazul dizlocarii uniunii monetare intre Cehia si Slovacia din 1993, efectul imediat a fost inchderea granitelor, instaurarea controlului de capital si limitarea accesului la banii din banci. Evenimentul nu a semanat atat de mult a secesiune, cat a distrugere si substituire, in conditiile in care moneda cehoslovaca a incetat complet sa mai existe.

In mod similar, dizolvarea Uniunii Sovietice a generat regimuri autoritare in statele formate. Desigur, asta nu a insemnat neaparat o schimbare fata de statutul anterior, dar acesta este un alt aspect.

Chiar si destramarea uniunii monetare din SUA din 1932-1933 a fost urmata de un regim asemanator autoritarismului. Prima aparitie a lui Roosevelt a fost descrisa de un jurnalist contemporan ca fiind inspaimantatoare pentru localnici, cu mitralierele care il acompaniau. In plus, a fost nevoie de ajutorul politiei pentru a calma reactiile oamenilor, nemultumiti de ce s-a intamplat cu uniunea monetara, dar mai ales cu dreptul lor de a accesa bancile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, # destramare zona euro, # germania, # euro, # consecinte fragmentare , #Germania