Regele Mihai a rupt legatura cu Casa de Hohenzollern. Vezi de ce

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 22:48
2438 citiri
Regele Mihai a rupt legatura cu Casa de Hohenzollern. Vezi de ce

Avocatul Casei Regale Ioan Luca Vlad considera ca, in secolul 21, nu mai este normal ca familia regala a Romaniei sa aiba, prin titlu, "o legatura feudala, vetusta, cu un principat care nu mai exista din secolul 19", referindu-se la decizia Regelui Mihai de a rupe legaturile cu Casa de Hohenzollern, potrivit Mediafax.

"In secolul 21, nu mai este normal ca familia regala a Romaniei, stat suveran si independent, sa aiba, prin titlu, o legatura feudala, vetusta, cu un principat care nu mai exista din secolul 19", a declarat Ioan Luca Vlad, potrivit Gandul, adaugand ca legaturile cu Casa de Hohenzollern erau formale, cele doua familii scriindu-si "o data pe an, de Craciun".

Avocatul a precizat ca, deocamdata, Casa Regala a Romaniei nu au primit niciun raspuns de la Casa de Hohenzollern, ca urmare a instiintarii privind intreruperea relatiilor dinastice si istorice.

"Cam intr-o luna vin raspunsurile de la suverani, iar acestea sunt foarte formale.

Vor scrie, probail, ca au luat act si ii vor ura Majestatii Sale multa sanatate", spune avocatul Ioan Luca Vlad.

Potrivit acestuia, decizia regelui Mihai nu are de ce sa-i lezeze pe membrii familiei de Hohenzollern, intrucat nu le afecteaza "in niciun fel drepturile" si, in plus, nu au formulat nicio pretentie in ceea ce priveste succesiunea in cadrul Casei Regale a Romaniei.

In familia regala a Romaniei, regelui Mihai ii succede principesa Margareta, acesteia sora ei, principesa Elena, iar acesteia din urma fiul sau, printul Nicolae. "Intr-o generatie, printul Nicolae va prelua fraiele Casei Regale", spune avocatul, citat de Gandul.

El a vorbit si despre rolul pe care Casa Regala isi propune sa il joace in viata Romaniei.

"Casa regala reprezinta Romania in strainatate, este un ambasador foarte bun prin relatiile de rudenie pe care le are cu familiile regale.

Un alt rol este acela de a uni comunitatile romanesti din strainatate si de a-i onora pe cei care merita sa fie onorati", arata Ioan Luca Vlad, adaugand ca, "daca societatea romaneasca va decide sa aleaga calea monarhica sau sa asigure un rol mai important familiei regale, familia regala va reactiona si va fi pregatita sa si-l asume".

Marti, Regele Mihai a anuntat printr-un comunicat de presa ruperea legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern si renuntarea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", respectand astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Regale a Romaniei.

"Noi, Mihai I, in virtutea autoritatii noastre nedisputate ca sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei, tinand cont de articolele 1(10), 15 si Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, actionand in conformitate cu vointa mea libera, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern", se arata intr-un document semnat de Regele Mihai I si transmis, marti, prin Biroul sau de presa.

Regele Mihai anunta in documentul citat, care are trei articole, ca din 10 mai 2011 iau sfarsit toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern. De asemenea, membrii familiei regale a Romaniei renunta la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern.

In documentul semnat de Regele Mihai I se mai arata ca Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei se amendeaza prin excluderea particulelor de "Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" si "de Hohenzollern-Veringen", in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi si imparati ai casei conducatore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) si Germania Imperiala (1871 - 1918).

Si-a luat numele de la un castel din Swabia, initial mentionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, in landul Baden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fost inregistrat ca stramos al dinastiei, conte de Zollern in secolul al 11. La a treia si a patra generatie de la acesta s-au format doua linii de succesiune, Zollern-Hohenberg, disparuta pana in 1486, si contii din Nürnberg, ai carei mostenitori au ajuns pana in zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramura a dinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia si ulterior Germania pana in 1918. In Romania, in anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasa ca dinastie domnitoare de catre conducerea politica in frunte cu Ion Bratianu.

Din aceasta dinastie au facut parte Carol I, principe al Romaniei intre 1866 - 1881 si rege intre 1881 si 1914, Ferdinand I al Romaniei (1914 - 1927), Mihai I al Romaniei (1927 - 1930 si 1940 -1947) si Carol al II-lea al Romaniei (1930 - 1940). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#famile regala, #regele mihai, #casa de hohenzollerm, #rupere legatura rege mihai, #rege , #Germania