Alertate de evolutia crizei datoriilor suverane, care ameninta acum si Italia, liderii din Franta si Germania, cele mai mari economii din zona euro au dezbatut posibilele solutii. Una dintre optiuni, amintite chiar de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, consta in "micsoarea zonei euro".
Reprezentantii Frantei si Germaniei nu exclud posibilitatea ca zona euro sa se micsoreze si sa fie formata numai din state cu o economie stabila, evitand astfel orice scenariu similar cu cel al Greciei, scrie Business Insider.
"Franta si Germania s-au consultat, in utimele luni, asupra problemei si au incercat sa dezbata toate aspectele", sustine un oficial al Uniunii Europene de la Bruxelles, care a preferat sa ramana anonim, citat de Reuters.
Ipoteza nu este una noua, in conditiile in care cele doua state au mai luat in calcul formarea unui nucleu al zonei euro. Totusi, pana acum, nu aparuse presiunea unei decizii.
Tarile periferice si cunoscute sub abrevierea PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) s-ar opune, cel mai probabil, unei astfel de miscari, dar necesitatea formarii unei zone euro, bazate doar pe state cu adevarat puternice, nu a fost niciodata mai acuta.
Tarile de Jos si Austria s-ar putea sa se arate, de asemenea, susceptibile si sa evite sa isi arate sustinerea pentru o astfel de masura, in ciuda faptului ca s-ar putea sa fie incluse pe lista putinelor state alese sa formeze noua zona euro.
In raportul Reuters citat de Business Insider se mentioneaza chiar expulzarea "uneia sau mai multor tari din actuala zona euro", dar specialistii s-au lansat in speculatii. Potrivit acestora, viitoarea zona euro ar putea fi foarte mica, de doar cateva tari.
O astfel de tranzitie ar putea avea efecte dramatice, cu speculatii asupra monedelor si cu multe atacuri ale speculatorilor, dornici sa "jongleze" cu actiunile si cu valutele tarilor fortate sa paraseasca zona.
Contagiunea crizei datoriilor suverane s-a extins din Grecia, desi liderii europeni au incercat sa opreasca efectele prin elaborarea unui plan. Acesta prevedea, printre altele, ajutoare financiare si reducerea cu 50% a datoriilor statului elen.