Opozitia germana pune conditii pentru ratificarea Tratatului fiscal

Marti, 06 Martie 2012, ora 15:05
1241 citiri
Opozitia germana pune conditii pentru ratificarea Tratatului fiscal

Liderii social-democrati si ecologisti i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel in care solicita dezbateri inainte de ratificarea Tratatului fiscal in Bundestag si cer, in schimbul votului opozitiei, introducerea taxei pe tranzactiile financiare, relateaza Der Spiegel.

Frank-Walter Steinmeier (SPD) si Renate Kunast si Jurgen Trittin (Verzi) i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel in care solicita o dezbatere privind Tratatul fiscal, semnat la 2 martie la Consiliul European, inainte de sedinta parlamentara in care ar trebui ratificat documentul.

Votul opozitiei germane este crucial pentru ratificarea Tratatului, intrucat este nevoie de o majoritate de doua treimi in Bundestag, dat fiind faptul ca este necesara modificarea Constitutiei. Partidul Stanga a anuntat deja ca va respinge Tratatul, deoarece acesta "pune sub semnul intrebarii pozitia Europei in randul natiunilor puternice din punct de vedere economic".

Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului, a declarat ca Guvernul este dispus sa participe la dezbatere, daca aceasta este necesara pentru ratificarea documentului.

SPD si Verzii solicita, in schimbul votului, introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Cancelarul Angela Merkel si ministrul de finante, Wolfgang Schauble, s-au exprimat in trecut in favoarea taxei, dar partenerii de coalitie, liberalii, se opun. FDP a precizat ca este de acord cu introducerea taxei doar daca se face la nivelul intregii Uniuni Europene.

Europenii nu au reusit pana acum sa ajunga la un punct comun asupra acestei taxe. Sustinuta in special de Franta si Germania, taxa pe tranzactiile financiare este respinsa ferm de Marea Britanie si alte tari.

#opozitie Germania, #conditii semnare Tratat Fiscal Germania, #tratat fiscal uniunea europeana , #Germania