Nemtii vor sa imprumute niste avioane Hercules, ca sa nu-si mai strice ultima generatie de Airbus prin Mali

Marti, 07 Iunie 2016, ora 17:41
10266 citiri
Nemtii vor sa imprumute niste avioane Hercules, ca sa nu-si mai strice ultima generatie de Airbus prin Mali
Foto: Free Stock Photos

Oficialii din cadrul Ministerului Apararii de la Berlin sunt in discutii cu partenerii din cadrul NATO pentru a opera in comun o flota de avioane militare de transport Hercules C-130, sustin surse din interiorul guvernului german.

Conform Defense News, Berlinul poarta negocieri pe aceasta tema cu Statele Unite, Marea Britanie, Olanda si Franta, tari care au in dotare acest tip de avion.

De altfel, aviatia americana opereaza peste 25 de astfel de aeronave chiar in Germania, in cadrul fortei Airlift Wing.

Culmea ironiei: sunt prea bine dotati

In mod ironic, nemtii se vad nevoiti sa apeleze la varianta avioanelor Hercules, dupa ce masivele si mult mai incapatoarele Airbus A400M s-au dovedit ineficiente pe aeroporturile improvizate din teatrele de operatiuni unde sunt mobilizate trupe germane, asa cum ar fi cel din Mali.

Aviatia germana nu detine decat un singur tip de aeronava care s-ar preta conditiilor vitrege de aterizare de pe aeroporturi improvizate: avionul de transport C-160 Transall, dar numarul de aeronave de acest tip este redus.

Ultimul avion C-160 va fi casat in 2021, moment in care oficialii de la Berlin se tem ca va interveni o criza in capacitatea de transport a trupelor si echipamentului militar.

Sursele din minister au dezvaluit ca planul ministrului Ursula van der Leyes are sanse mari de a fi dezvoltat in parteneriat cu Franta, a carei aviatie militara foloseste aceleasi avioane A400M si Transall, dar care a luat deja masura de a comanda si aeronave Hercules.

Francezii sunt interesati de avionul C-130 si pentru capabilitatile acestuia de nava cisterna pentru elicopterele aflate in zbor, caracteristica ramasa inca incerta in proiectul noii generatii Airbus A400M, ce urmeaza sa devina operationala in cativa ani.

In schimbul crearii unei flote comune de aeronave militare de transport, nemtii sunt pregatiti sa asigure cofinantarea proiectului si, in acelasi timp, sa isi procure minimum 10 astfel de aeronave de Hercules, in caz de urgenta urmand sa apeleze la partenerii din program pentru a suplimenta capacitatea de transport a Luftwaffe.

#dotari aviatie Germania, #avioane C 130 Hercules, #parteneri NATO Germania , #Germania