Nemtii cer salarii mai mari si program de lucru mai scurt: "Cererile noastre sunt rezonabile din punct de vedere economic"

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 14:13
4783 citiri
Nemtii cer salarii mai mari si program de lucru mai scurt: "Cererile noastre sunt rezonabile din punct de vedere economic"
Foto: CC0 Creative Commons

IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a demarat luni o serie de greve, solicitand o majorare salariala de 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai sai din sectorul electric si al metalurgiei, precum si posibilitatea reducerii saptamanii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru un echilibru mai bun intre munca si viata, transmit AFP si DPA.

Un purtator de cuvant al sindicatului a declarat ca luni dimineata 65 de angajati din Aschaffenburg si 100 din Iserlohn si-au incetat activitatea. Miscarile de protest vor afecta companiile din landul Baden-Wuerttemberg, inclusiv producatorul de masini de lux Porsche, precum si firme din unele orase din landul Renania de Nord Westfalia si din estul Germaniei.

Sunt afectati producatorul de lifturi Otisd in Berlin, grupul Bombardier in Brandenburg si Volkswagen in Chemnitz.

"Cererile noastre sunt rezonabile din punct de vedere economic, moderate si reprezinta raspunsul corect la lumea moderna in care muncim", a afirmat seful filialei din Leipzig a IG Metall, Bernd Kruppa.

Angajatorii au respins cererile si au propus o majorare salariala de 2%.

Joi ar urma sa aiba loc urmatoarea runda de negocieri intre sindicate si angajatori.

IG Metall se asteapta ca pana la 700.000 de persoane sa participe la greva, care ar urma sa de desfasoare timp de cel putin o saptamana.

Solicitarile IG Metall reflecta sporirea increderii in randul sindicatelor, care sustin ca angajatii ar trebuie sa beneficieze de pe urma avansului celei mai mari economii europene. Pentru acest an se estimeaza o crestere de aproximativ 2% a PIB-ului Germaniei.

Ultimele majorari salariale au fost facute in iulie 2016 (2,8%) si in aprilie 2017 (2%).

Sindicatul face campanie pentru reducerea saptamanii de lucru de la 35 la 28 de ore - cu dreptul de a reveni la un program full-time dupa doi ani - pentru angajatii care lucreaza in schimburi si cei care au grija de copii sau alte rude.

Recent, seful federatiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger, a respins cererea privind o saptamana de lucru de 28 de ore, declarand ca ar exacerba lipsa de angajati calificati de pe piata fortei de munca din Germania.

#salarii Germania , #Germania

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"