Rata scazuta a somajului din Germania reprezinta un motiv de invidie in multe tari din Europa. Cu toate acestea, ea mascheaza dificultatile cu care multi muncitori germani se confrunta pentru a-si castiga existenta si dependenta lor de ajutoare sociale.
In pofida ratei scazute a somajului din Germania, un numar tot mai mare de angajati nu castiga un salariu care sa le asigure existenta si prin urmare au nevoie in plus si de ajutoare sociale, potrivit unui raport publicat de Suddeutsche Zeitung, citat de Der Spiegel.
Citand informatii oferite de Agentia Federala de Ocupare a Fortei de Munca, publicatia afirma ca in ultimii patru ani s-a remarcat o crestere constanta a numarului de persoane care solicita bani de la stat pentru a supravietui, in pofida locurilor de munca full sau part-time.
Agentia a raportat in 2012 o medie de 323.000 de gospodarii in aceasta situatie - cu 20.000 mai mult decat in 2009. Situatia este si mai ingrijoratoare in cazul persoanelor singure, cu o crestere de 38% fata de aceeasi perioada, numarul acestora ajungand la 75.600.
Numarul total al persoanelor care au beneficiat de ajutoare sociale, sistem care a suferit o reforma importanta in Germania in urma cu 10 de ani, a ramas aproximativ acelasi in ultimii patru ani, la 1,3 milioane. Aproximativ jumatate dintre aceste persoane au avut un asa-numit "mini-job" - o persoana care plateste atat de putin este scutita de contributiile de asigurari sociale.
Criticii afirma ca aceasta tendinta este o dovada ca angajatorii transfera partial costurile fortei de munca pentru a fi suportate de contribuabili. Suddeutsche Zeitung a afirmat intr-un editorial ca multe companii sunt capabile sa-si plateasca mai bine angajatii, insa mentin salariile scazute din cauza disponibilitatii ajutoarelor sociale - si, in unele cazuri, chiar ii consiliaza pe angajati cu privire la modul in care pot aplica pentru beneficii de la stat.